La vămi și pe Aeroport - Personalul medical va fi suplimentat
Sosirea în țară a românilor care au plecat în concedii în străinătate și includerea multor destinații turistice în zone roșii au forțat Direcția de Sănătate Publică Bihor să suplimeteze personalul medical care efectuează triajul epidemiologic la punctele de trecere a frontierelor.
În luna august, din cauza sezonului estival și includerii recente a unor destinații de vacanță în zona roșie, se estimează o creștere a afluxului de persoane la punctele de trecere ale frontierei din județul Bihor (rutiere și din cadrul Aeroportului Internațional Oradea). În consecință, începând din această săptămână va fi suplimentat personalul medical care efectuează triajul epidemiologic la punctele de trecere menționate. Totodată, se va actualiza aplicarea măsurilor împotriva răspândirii Covid-19.
Pentru a delimita clar ansamblul atribuțiilor ce revin instituțiilor implicate în efectuarea verificărilor la punctul de trecere al frontierei tranzitat, la momentul sosirii cetățenilor la intrarea pe teritoriul României, personalul din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră va verifica documentele persoanelor (actul de identitate - pașaport sau carte de identitate - și, dacă e cazul, certificatul digital Covid-19: certificat de vaccinare, certificat de testare sau certificat de vindecare) și va afla țara din care persoanele respective au venit. În situația în care persoanele declară în fața polițistului de frontieră că au venit din una din țările cu risc epidemiologic ridicat (conform situației actualizate din site-ul CNSCBT) sunt îndrumate în vederea efectuării triajului epidemiologic și dispunerii de măsuri, conform legislației în vigoare, de către personalul medical.
Personalul medical nominalizat de Direcția de Sănătate Publică pentru triajul epidemiologic la punctele de trecere ale frontierei are atribuții în ceea ce privește stabilirea perioadei de carantinare (14 zile) - în cazul în care persoana nu este încadrată în categoriile exceptate, pe baza documentelor prezentate și verificate de polițistul de frontieră, măsurarea temperaturii corporale și aplicarea unui scurt chestionar medical privitor la starea de sănătate (cu o durată de maxim 10 minute) și apelarea serviciului 112 în cazul persoanelor simptomatice și monitorizarea persoanelor până la sosirea serviciilor specializate de urgență.
Dacă persoana nu se încadrează la excepții, este stabilită perioada de carantinare la domiciliu sau locația declarată și este emisă automat o decizie prin intermediul portalului Coronaforms, care va fi comunicată prin SMS la numărul de telefon (cu operator din România) indicat de persoana respectivă. Decizia în format tipărit poate fi solicitată personalului medical împuternicit al Direcției de Sănătate Publică responsabil cu triajul epidemiologic la punctul de trecere al frontierei.
„Pentru a reduce la minim posibil timpul de așteptare la punctele de trecere a frontierei, facem un apel către cetățenii în tranzit pentru o bună colaborare cu personalul medical și cadrele Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea”, se afirmă într-un comunicat al DSP Bihor semnat de directoarea executivă dr. Daniela Rahotă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.