Legea prevenţiei în sănătate, dezbătută la Oradea - Completări şi observaţii de la medici
Parlamentarii liberali Horia Cristian, Lucia Varga, Florica Cherecheș şi Valeriu Boieriu au organizat o dezbatere publică la care au participat medici cu specialităţi diverse: oncologie, diabetologie, chirurgie, radioterapie, pediatrie, hematologie, cardiologie, stomatologie, ginecologie, pneumologie, anestezie, reprezentanți ai DSP Bihor, reprezentanți ai unor ONG-uri, precum și reprezentanți ai unor asociatii de pacienți. Scopul dezbaterii a fost de a oferi o informare cât mai corectă asupra principiilor care au stat la baza elaborării legii prevenției, a conținutului propriu-zis, dar şi pentru a lărgi gradul de implicare şi participare directă a specialiștilor și a societăţii civile. Proiectul de lege privind prevenţia în sănătate a fost prezentat de către deputatul Horia Cristian, vicepreşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, medic chirurg.
Programele de prevenție existente nu sunt eficiente!
Legea asigură cadrul necesar pentru desfășurarea activității de prevenție în domeniul sănătații, reglementează faptul că prevenția este obligația pe care și-o asumă statul român față de cetățenii săi, precum şi obligațiile pe care și le asumă cetățenii cu privire la sănătatea lor. Proiectul de lege reglementează necesitatea desfășurării activității de prevenire a apariției îmbolnăvirilor, prevenirea și depistarea precoce a bolilor, promovarea sănătății şi educația pentru sănătate.
Dezbaterile interactive au pus acccentul pe necesitatea educației pentru sănătate, care trebuie făcută atât de către școală, cât și de medicii de familie și alte cadre medicale, conform unei metodologii clare, alocându-se buget corespunzător pentru asta. Medicii de familie ar trebui să fie în mod special responsabilizați și echipați în mod corespunzător, pentru a face prevenție. S-a subliniat că activitatea de prevenție trebuie realizată în mod coerent, sub coordonarea unei singure instituții, care să dispună de buget propriu. Această instituție ar trebui să propună programe anuale sau multianuale de prevenție, bazate pe evaluările făcute și incidența unor anumite boli, pe existența unor grupuri de risc, un rol important avându-l prevenția la copii. Faptul că în prezent există șase instituții care au responsabilități în prevenție și patru ministere care au bugete pentru prevenție nu ajută deloc activitatea în sine pentru că, responsabilitatea fiind împărțită, nu și-o asumă de fapt nimeni în mod obligatoriu. Participanții au subliniat faptul că programele existente de prevenție nu sunt eficiente și nu ating parametrii propuși, din cauza lipsei de implicare atât a factorilor decizionali, cât și a lipsei unei strategii clare de monitorizare, în multe cazuri, a lipsei de responsabilizare a celor implicați, cât și a promovării insuficiente. Exemple care s-ar putea da ar fi Programul naţional de depistare a cancerului de col uterin care are o rată de răspândire de doar 8%, deși a debutat în 2012, Programul de depistare a hipoacuziei la nou-născuți și altele. Participanții au salutat inițiativa unei astfel de legi și au venit cu propuneri concrete sau cu principii de care trebuie să se țină cont în îmbunătățirea stării de sănătate a cetățenilor din România. Și-au manifestat disponibilitatea pentru a contribui atât la îmbunătățirea legii, cât și la elaborarea unui proiect al Normelor metodologice de aplicare a legii.
Legea prevenţiei în sănătate este în dezbatere publică până pe 1 martie a.c. şi se află pe pagina Camerei Deputaţilor.
„Îi invităm pe cei care au propuneri concrete legate de această lege să ni le transmită. Dezbaterile organizate de parlamentari vor continua în toată țara și săptămâna viitoare, urmând ca la finalul acestora să susţinem în Parlament forma rezultată, ținand cont de propunerile venite din partea specialiştilor, asociaţiilor de pacienţi, ONG-urilor și cetățenilor", se afirmă într-un comunicat semnat de Lucia Varga și Florica Cherecheș.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.