Mai mulţi dependenţi de alcool din cauza crizei financiare
Numărul bihorenilor care ajung dependenţi de alcool a cunoscut o creştere comparativ cu anii precedenţi, în special la tineri. Dacă nu ajung în comă alcoolică la Unitatea de Primire Urgenţă, atunci sunt preluaţi de Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie din Oradea. Cifrele înregistrate de unitatea sanitară în prima săptămână a anului în curs arată că aproximativ 75% din bihorenii internaţi în spital au ajuns acolo din cauza dependenţei de alcool.
După cum arată datele furnizate de Spitalul de Neuropsihiatrie, unii bihoreni se dovedesc a fi clienţi fideli ai birturilor de cartier şi nu numai. Potrivit dr. Orsolya Szilagi, de la Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean, tot mai multe persoane îşi petrec noaptea pe patul de spital, după ce au fost aduşi în comă alcoolică. Potrivit directorului unităţii sanitare, dr. Gheorghe Oros, faţă de anii anteriori, numărul bihorenilor dependenţi de băuturile alcoolice este mai mare, iar la începutul acestui an specialiştii au avut de-a face cu o adevărată avalanşă de internări la dezalcoolizare, o parte dintre pacienţi fiind chiar femei. De cele mai multe ori, dependenţii de alcool apelează la tratament consiliaţi de familie sau în regim de urgenţă, puţine fiind cazurile în care bolnavii se internează din proprie iniţiativă. Pentru aceştia, tratamentul durează, în prima fază, aproximativ 10 zile, însă, în funcţie de gravitatea cazului, poate ajunge până la 4 săptămâni sau chiar mai mult. Consideraţi o povară pentru societate, numărul celor care reuşesc să renunţe definitiv la vechile metehne este din păcate mic. "Tratamentul este gratis pentru toate persoanele internate la dezalcoolizare. Spitalul trebuie să îi susţină financiar, din fonduri proprii, or, acest lucru este foarte dificil", a explicat directorul unităţii. Puţini ştiu că, în cantităţi mari, consumul de băuturi alcoolice provoacă schimbări majore negative în tot corpul, în primul rând la nivelul organelor interne, iar în timp, la nivel psihic şi ulterior fizic. O persoană poate trece prin mai multe etape, care pot dura de la 7 la 12 ani, abia apoi instalându-se dependenţa. Medicii calculează alcoolemia din sânge în funcţie de greutatea şi înălţimea persoanei respective, vârsta fiind nesemnificativă. Spre exemplu, un bărbat cu o greutate de 100 de kg şi o înălţime de 1,70 de m poate intra în comă alcoolică dacă bea 5 litri de bere sau 2,2 litri de vin, ajungând să aibă alcoolemia de 3,5 mg/l. Dacă alcoolul este consumat pe stomacul gol, se ajunge în stare de comă în aproximativ 45 de minute, dar dacă persoana a mâncat înainte, coma se instalează cam în 2 ore. Prof. dr. Gavril Cornuţiu, medic primar psihiatru, precizează că societatea exercită o mare putere asupra deciziile indivizilor şi îi poate influenţa spre o gândire negativistă.
Potrivit specialiştilor, principalele cauze care îi determină pe oameni să consume alcool în exces sunt lipsurile materiale, singurătatea, neajunsurile, stresul cotidian şi, mai nou, criza financiară. Din păcate, mare parte dintre consumatorii cronici de alcool cad victime producătorilor clandestini, care le oferă băuturi contrafăcute, de calitate îndoielnică, acestea grăbind instalarea dependenţei simultan cu degradarea accelerată a stării lor de sănătate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.