Mâncarea de tip fast-food şi sucurile acidulate, o combinaţie neindicată
Mâncarea comercializată la colţ de stradă şi cea de tip fast-food a început să înlocuiască tradiţionala masă preparată în casă. Din păcate, din ce în ce mai mulţi adolescenţi preferă să îşi cumpere un hamburger în grabă din staţia de tramvai decât un fruct proaspăt din piaţă.
În urma interzicerii prin lege a alimentelor de tip fast-food în unităţile de învăţământ, chioşcurile cu hamburgeri, cartofi prăjiţi sau chipsuri au fost luate cu asalt de elevii dependenţi de preparatele la minut în mult ulei şi cu un conţinut ridicat de grăsimi, întâlnite acum la tot pasul. Adolescenţii orădeni amatori ai mâncărurilor de tip fast-food au la dispoziţie un meniu întreg de preparate nocive precum: hamburgeri, hot-dog, clătite şi tot felul de plăcinte scăldate în ulei. Din păcate, aceştia nu conştientizează riscurile la care îşi expun sănătatea. Fie că sunt în tramvai, pe bancă în parc, la o plimbare sau pur şi simplu aşteaptă autobuzul, cei mai mulţi tineri şi-au făcut un obicei din consumul preparatelor în grabă. "Eu sunt dependentă de mâncarea de la fast-food şi nu am cum să schimb acest lucru. Ştiu că este nocivă şi părinţii îmi repetă acest lucru, însă este cea mai rapidă şi la îndemână metodă de a mânca ceva în fugă", ne-a mărturisit Raluca Moş, elevă. Începând cu primele ore ale dimineţii şi până seara târziu, în vecinătatea spaţiilor de tramvai de lângă Piaţa 1 Decembrie, un număr impresionant de chioşcuri care furnizează mâncare tip fast-food ademenesc trecătorii cu un miros îmbietor. Plăcinte proaspete, hamburgeri decoraţi cu maioneză... Numărul E-urilor din acest tip de alimente influenţează în mod negativ sănătatea consumatorilor. Acestor produse bogate în hidraţi de carbon, calorii şi grăsimi li se adaugă şi sucurile acidulate, combinaţie "mortală", care facilitează apariţia anumitor boli precum obezitatea şi diabetul. Deşi medicii trag un semnal de alarmă asupra consumului de astfel de produse, adolescenţii nu par să înţeleagă riscurile la care se expun. "Mâncărurile de tip fast-food sunt cele mai nocive, cu un conţinut ridicat de carbo-hidraţi, întâlnite, din păcate, din ce în ce mai des. Un consumator se expune unui risc foarte mare, ajungând în cele din urmă să sufere de diabet sau să pună în greutate. Copiii şi tinerii sunt principalii consumatori ai preparatelor de tip fast-food, de aceea recomand o bună informare asupra riscurilor şi un regim alimentar echilibrat", a precizat Amorin Popa, coordonatorul Centrului de diabet Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.