Reglarea valorilor tensiunii arteriale se poate face şi cu ajutorul unor plante, dar şi printr-o alimentaţie potrivită.

O plantă recunoscută pentru calităţile ei terapeutice în caz de hipotensiune (tensiune prea mică) este rozmarinul (Rosmarinus officinalis). Un extract din mlădiţe proaspete de rozmarin, sub formă de ceai sau tinctură, consumat după regulile generale, normalizează valorile tensiunii arteriale, mai ales când este vorba de hipotensiune cu tendinţă spre leşin. De asemenea, extractul din mlădiţe de rozmarin este recomandat în afecţiuni cardiovasculare, precum insuficienţa circulatorie cerebrală şi periferică şi ateroscleroză. Rozmarinul este cunoscut şi pentru că reglează activitatea sistemului nervos, fiind bun şi în afecţiuni neuropsihice, cum sunt anxietatea, depresia, scăderea memoriei, migrenele. Extractul din mlădiţe de rozmarin mai este recomandat în afecţiuni digestive, diabet zaharat, adenom de prostată, menopauză, andropauză. El fortifică vederea şi memoria. Se ia cu precauţie în epilepsie şi hipertensiune, doar la sfatul medicului. Nu se ia seara, deoarece poate produce insomnie. Cât priveşte dieta hipotensivilor, acestora li se recomandă carnea de vită gătită sub orice formă. Mai este bine să mestece, zilnic, câte o bucată de ghimbir proaspăt, ca pe bomboane. Câteva felii de ghimbir pot fi adăugate şi în mâncăruri. Celor care le place vinul, pot pune 2 linguri de zahăr într-un pahar cu vin alb sec. De fapt, orice fel de vin este de ajutor hipotensivilor, dar nu în cantităţi exagerate. Consumul regulat de fulgi de orz măreşte pe cale naturală tensiunea arterială, fără să apară riscul hipertensiunii, tensiunii arteriale oscilante sau al palpitaţiilor.