N-aduce anul ce aduce ultima şedinţă de Guvern - Sănătatea se schimbă la faţă
În şedinţa de marţi a Executivului a fost adoptat Contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale, un pachet legislativ care va produce de anul viitor schimbări importante. Pe lângă introducerea programelor multianuale, banii colectaţi din contribuţiile de sănătate vor fi cedaţi Caselor judeţene în proporţie de 60%. Farmaciştii vor putea lucra numai într-o singură unitate, în timp ce numărul de internări va fi redus cu 10%. Contractul-cadru dintre Casele de asigurări de sănătate şi furnizorii de servicii medicale va fi valabil doi ani.
Banii colectaţi din contribuţiile persoanelor fizice şi juridice la fondul de sănătate vor fi cedaţi în proporţie de 60% Caselor judeţene de sănătate, iar diferenţa va fi utilizată pentru acoperirea costurilor unor servicii medicale în anumite judeţe şi cheltuieli de capital la Casele de sănătate. Decizia a fost luată de Guvern printr-o Ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de marţi. „Practic, 60% din ceea ce intră ca şi contribuţie a persoanelor fizice şi juridice, dintr-un judeţ, va reveni Casei de sănătate a judeţului respectiv. Redăm practic cetăţenilor dintr-un judeţ o parte însemnată a contribuţiei. Cu cât vor contribui mai multe persoane dintr-un anumit judeţ, acesta va beneficia de sume mai mari", arată ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, într-un comunicat de presă transmis redacţiei. Diferenţa de sumă va fi folosită pentru cheltuieli de administrare şi de capital pentru Casa naţională şi Casele judeţene de sănătate (3%), precum şi pentru plata unor servicii medicale interjudeţene (37%), în judeţele care nu au fonduri suficiente.
Internările în spitale, reduse cu 10%
Începând cu 2011, numărul internărilor în spitale va fi redus cu 10%, potrivit noului Contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale pentru următorii doi ani şi a Planului Naţional de Paturi elaborat de Ministerul Sănătăţii. Noul Contract mai prevede la capitolul asistenţă medicală spitalicească o noutate. Este vorba despre faptul că la contractarea serviciilor medicale spitaliceşti, 1% din fondurile aprobate cu această destinaţie la nivelul Casei de Asigurări să se utilizeze pentru cazurile de comorbiditate şi numărul de zile de îngrijiri acordate în cadrul secţiilor/compartimentelor de terapie intensivă, în condiţiile stabilite prin norme. A fost alocat, de asemenea, un procent de 1% din fondurile aferente acestui segment de asistenţă medicală spitalelor care au implementat sistemul de management al calităţii. Unităţile sanitare cu paturi care nu au posibilitatea asigurării continuităţii asistenţei medicale cu cel puţin o linie de gardă nu vor mai avea dreptul să încheie contracte cu Casele de asigurări de sănătate.
Serviciile de Ambulanţă, bugetate după mărimea judeţului
În acest caz au fost stabilite reglementări pentru introducerea unor standarde de cost în ceea ce priveşte decontarea serviciilor de urgenţă pentru serviciile de ambulanţă, pe categorii de judeţe, în funcţie de numărul de locuitori, distanţa la care se face intervenţia, numărul de solicitări. În acest fel vor fi eliminate discrepanţele în finanţarea serviciilor de ambulanţă între judeţe.
Fondul medicilor de familie 50% la 50%
Potrivit noului Contract-cadru şi care este valabil pentru perioada 1 aprilie 2011 - 31 decembrie 2012, fondul aferent asistenţei medicale primare va fi de 50% pentru persoanele înscrise pe liste „per capita" şi 50% „per serviciu". În prezent, fondul aferent asistenţei medicale primare are următoarea structură: 70% pentru plata per capita şi 30% pentru plata pe serviciu-consultaţie, după ce au fost reţinute sumele necesare pentru plata medicilor nou-veniţi într-o localitate. De asemenea, actul mai prevede că numărul maxim de persoane înscrise pe listele medicilor de familie va fi de 2.200. Actul mai prevede că schimbarea de către asigurat a medicului de familie se face pe baza cererii de transfer, al cărei model va fi prevăzut în normele de aplicare.
Laboratorul şi medicul
Fiecare laborator medical este obligat să asigure prezenţa unui medic cu specialitatea medicină de laborator sau biolog, chimist, biochimist cu grad de specialist în fiecare laborator de analize medicale/punct de lucru. Noul Contract-cadru prevede ca fiecare medic de specialitate care acordă servicii medicale de specialitate într-un spital să-şi desfăşoare activitatea în baza unui singur contract de furnizare de servicii medicale spitaliceşti încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate. Excepţie vor face zonele deficitare din punct de vedere al existenţei medicilor de o anumită specialitate, situaţie în care un medic poate acorda servicii medicale spitaliceşti în cadrul a două spitale. Tot o excepţie o vor reprezenta şi medicii care lucrează cu jumătate de normă într-o unitate spitalicească.
Contractul-cadru, încheiat multianual
În premieră, începând cu anul 2011, Contractul-cadru va reglementa condiţiile acordării de asistenţă medicală în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru doi ani. Astfel, începând de anul viitor, toate contractele încheiate între Casele de asigurări de sănătate şi furnizori vor avea o valabilitate asigurată până la data de 31 decembrie 2012. În ceea ce priveşte sumele contractate, acestea se stabilesc în fiecare an de derulare a contractului. De exemplu, pentru un contract încheiat în 2011, valoarea acestuia în 2012 se va stabili prin act adiţional, în funcţie de bugetul aprobat. Încheierea pe doi ani este justificată prin nevoia de continuitate a acţiunilor, fără de care multe dintre programele existente au prezentat de-a lungul anilor sincope, iar altele au devenit nefuncţionale.
Farmacist doar într-o farmacie
Conform noului Contract-cadru, un farmacist îşi va putea desfăşura activitatea la un singur furnizor aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială îşi are sediul furnizorul. În prezent, un farmacist îşi poate desfăşura activitatea la cel mult doi furnizori aflaţi în relaţie contractuală cu Casa de asigurări de sănătate. În act a fost introdusă şi posibilitatea derulării programelor naţionale de sănătate prin farmacii selectate pe baza criteriilor de selecţie aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii. Prescrierea medicamentelor se va face pe denumire comună internaţională (DCI), cu excepţia cazurilor justificate medical, când medicul prescrie denumirea comercială.
Contracte de fidelitate
Autorităţile locale care oferă avantaje în natură (locuinţă de serviciu) sau în bani, pentru atragerea medicilor şi asistenţilor medicali, vor avea posibilitatea să încheie cu aceştia contracte de fidelitate, cu o valabilitate maximă de cinci ani. Prevederea este reglementată expres pentru zonele sau localităţile neacoperite cu medici şi personal sanitar.
INSFARSIT UN MINISTRU CARE LUCREAZA IN INTERESUL POPULATIEI ! FELICITARI DOMNULE CSEKE!
Insfarsit!!!Bravo domnului ministru.