Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că durata carantinei şi a izolării pentru persoanele bolnave de Covid va fi redusă la 10 zile, la fel ca în multe ţări din UE. Oficialul a mai anunţat care sunt alternativele la certificatul verde, lipsa acestuia fiind o vulnerabilitate în faţa valului cinci.

„Vom rezolva în aceste zile durata carantinei şi a izolării. Va fi şi în România doar de 10 zile, la fel cum este în marea majoritate a ţărilor din Uniunea Europeană", a afirmat Rafila, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a îndemnat la vaccinare, în contextul viitorului val al pandemiei generat de tulpina Omicron.

„Dacă v-aţi vaccinat cu schema iniţială, faceţi-vă şi boosterul, pentru că este important în această conjunctură a tulpinii Omicron şi nu pentru călătorii sau pentru a intra la mall. Iar cei care nu sunteţi, vaccinaţi-vă, din nou în conjunctura tulpinii Omicron, nu neapărat pentru a intra la mall. Vaccinarea este o măsură de prevenire a unei forme severe de îmbolnăvire care apare mult mai frecvent la persoanele vârstnice sau cu boli cronice, dar apare şi la tineri. Mulţi dintre noi poate avem o boală cronică şi nici măcar nu cunoaştem acest lucru. Vaccinaţi-vă ca să nu faceţi forme severe", a spus Pistol. Ea a explicat că celelalte state ale UE îşi pot permite reducerea perioadei carantinei şi mai mult de 10 zile pentru că au un grad mare de vaccinare a populaţiei.

„Ei pot reduce şi mai mult perioada de izolare pentru că transmisibilitatea la o persoană vaccinată este mult mai redusă decât la una nevaccinată. (...) La noi problema este numărul mare de persoane nevaccinate şi aşteptările nu sunt tocmai optimiste", a adăugat Pistol.

 

Alternativa la certificatul verde

Ministrul Sănătății susține că, în lipsa certificatului verde, pot fi luate „alte măsuri” care pot afecta viața economică și socială. Rafila vorbește despre lockdown, închiderea școlilor și număr mare de decese.

Ministrul spune că important este ca instrumentul certificatului Covid să fie la dispoziția autorităților înainte de atingerea unui număr mare de cazuri.

„Dacă acest certificat este introdus în vârful valului pandemic, eficacitatea este limitată și din păcate vom fi în situația în care alte măsuri ar putea să fie luate, care pot afecta viața noastră economică și socială”, afirmă ministrul.

Întrebat la ce alte măsuri se referă, Rafila a reiterat ideea că o creștere necontrolată a numărului de cazuri poate avea trei consecințe: lockdown, oprirea activității în școli și număr mare de decese.

„De asta trebuie să ne asumăm cu toții anumite lucruri. Așa este în viață. Efectele unei pandemii trebuie să fie cât mai puțin grave pentru societate”, declară Rafila.

 

Vulnerabilităţile în faţa valului cinci

Lipsa certificatului Covid, procentul mic al persoanelor vaccinate, sunt doar două dintre vulnerabiliățile României în fața valului cinci al pandemiei, crede directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol.

Adriana Pistiol spune că una dintre vulnerabilități este faptul că aproximativ 60% din populația vulnerabilă din România nu este vaccinată și că numai 25% dintre persoanele care au fost deja vaccinate cu schemă completă au efectuat și doza booster. Ea spune că deși a fost introdus Formularul de localizare a pasagerului (PLF), acesta nu este completat „într-o proporție foarte mare” de cei care vin în țară, ceea ce face dificilă anecheta epidemiologică.

Adriana Pistol a adăugat pe lista vulnerabilităților faptul că foarte multe persoane nu respectă măsurile de carantină. Ea a enumerat pintre vulnerabilități și „întârzierea adoptării certificatului Covid”, ca o măsură de limitare a răspândirii bolii.

„În concluzie, avem o populație receptivă numeroasă, adică populația care se poate îmbolnăvi oricând, avem un risc foarte mare de răspândire a tulpinii Omicron, care are o rată de transmisibilitate mult mai crescută”, a adăugat Pistol.