Un nou record alarmant a fost înregistrat în Bihor, de miercuri până joi, două persoane pierzându-şi viaţa şi 85 fiind diagnosticate pozitiv cu noul coronavirus. Astfel, numărul cazurilor active se apropie de o mie în timp ce numărul total al bihorenilor diagnosticaţi de la debutul pandemiei este de 1884.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, ieri, că încă 85 de bihoreni au fost depistaţi cu Covid – 19 în 24 de ore, în judeţul nostru înregistrându-se şi decese. Detalii despre persoanele care şi-au pierdut viaţa nu au fost însă oferite de către autorităţi, potrivit unor surse fiind vorba despre doi bărbaţi, unul în vârstă de 46 de ani şi celălalt de 81 de ani. În ceea ce îi priveşte pe cei depistaţi pozitiv de miercuri până joi, printre aceştia se numără cadre medicale de la UPU-SMURD, pacienţi internaţi în Spitalul Judeţean, dar şi personal de la Spitalul Militar şi cel Judeţean din Oradea. La nivel naţional, în 24 de ore au fost diagnosticate 1.346 de cazuri noi de Covid-19, iar 48 de români au murit, potrivit raportului de joi al Grupului de Comunicare Strategică (GCS). Potrivit GCS, până joi, pe teritoriul României, au fost confirmate 74.963 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 34.196 pacienți au fost declarați vindecați și 8.820 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. De miercuri, de la ora 10.00, până joi, la ora 10.00, au fost înregistrate 48 de decese, dintre care 31 bărbați și 17 femei. Este vorba de pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș – Severin, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Suceava, Tulcea, Vaslui, Municipiul București. Dintre acestea, patru decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, șapte la categoria 50-59 ani, 15 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 11 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 11 decese la categoria de peste 80 de ani. 46 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar doi pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

Risc de carantinare a unor localităţi

Creşterea numărului de cazuri în Bihor poate duce, avertizează autorităţile, la carantinarea anumitor localităţi. Potrivit unui comunicat transmis de Direcţia de Sănătate Publică Bihor, cetăţenii trebuie să respecte măsurile de prevenire a bolii, dar şi să fie sinceri în anchetele epidemiologice.

„Având în vedere contextul epidemiologic actual privind evoluția îmbolnăvirilor Covid-19, respectiv numărul crescut de persoane confirmate pozitiv, menținut constant în ultime 14 zile; capacitatea limitată, număr de paturi din spitale destinate acestei patologii, consecințele pe care le implică depistarea unei persoane confirmate pozitiv, respectiv impunerea izolării/carantinării tuturor contacților apropiați împreună cu cei care locuiește la aceeași adresă de domiciliu/izolare, neprezentarea la muncă și/sau crearea unor disfuncționalități majore legate de locul de muncă etc.  atrage atenţia cetăţenilor din judeţul Bihor cu privire la următoarele aspecte: colaborarea/cooperarea în realizarea anchetei epidemiologice a cazului confirmat Covid-19 pozitiv prin identificarea/declararea tuturor contacților direcți, respectarea recomandării de izolare/carantinare și rămânerea în izolare pe perioada stabilită de persoanele competente care calculează această perioadă, solicitarea telefonică a rezultatului testării pentru a nu ajunge în situația în care pozitiv fiind să circulați prin oraș, în mijloacele de transport în comun și să contaminați/infectați alte persoane, abordarea/adoptarea unui comportament, a unei conduite corespunzătoare a persoanelor confirmate Covid-19 pozitiv și interacțiunea cu aceștia”, se arată în comunicatul autorităţilor. Respectarea regulilor specifice impuse de acest context epidemiologic sunt: de distanțare socială, purtarea corectă a măștii, curățenie și dezinfecție în special pentru spațiile închise, amânarea organizării de evenimente la care să participe persoane care nu locuiesc sau nu lucrează împreună, anularea/limitarea participării la evenimente de tipul celor menționate. Creșterea în continuare a numărului de persoane confirmate Covid-19 pozitiv, depășirea pragului de 3 la ‰ de locuitori într-o localitate/comunitate va impune carantinarea acelei localități și/sau alte restricții, avertizează DSP.

 

Ce înseamnă „contact direct”

De asemenea, autorităţile reamintesc ce înseamnă contactul direct. Conform Definițiilor de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (Covid-19) stabilite de INSP, contactul direct este definit ca: persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu Covid-19; persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de Covid-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor); persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de Covid-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă); persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de Covid-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minim 15 minute; persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de Covid-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m; persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu Covid-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu Covid-19, fără portul corect al echipamentului de protecție.