Ziua Mondială a Osteoporozei a fost marcată şi anul acesta printr-o manifestare dedicată luptei împotriva acestei afecţiuni. Conferinţa „Nu te înclina în faţa osteoporozei" s-a desfăşurat sub forma unui eveniment interactiv care a reunit deopotrivă specialişti, pacienţi cu osteoporoză şi reprezentanţi mass-media.


Evenimentul, care a avut loc ieri, la Institutul Naţional de Statistică din Bucureşti, ṣi-a propus informarea şi educarea publicului larg dar şi a reprezentanţilor mass-media cu privire la importanţa prevenţiei acestei boli cunoscute şi sub numele de "hoţul tăcut". Putem vorbi de osteoporoză ca fiind o problemă de sănătate publică atât în ţara noastră, cât şi în întreaga lume. Speakerii prezenţi la conferinţă au dezbatut problemele legate de osteoporoză şi au oferit soluţii şi sprijin în diagnosticarea şi perceperea corectă a acestei afecţiuni atât de uşor de prevenit, dar atât de greu şi costisitor de tratat. Temele care au fost abordate în cadrul Conferinţei ce a marcat Ziua Mondială a Osteoporozei au făcut referire la: „Importanţa diagnosticării precoce a osteoporozei de către medicul de familie" (dr. Rodica Tănăsescu - preşedinta Societăţii Naţionale de Medicina Familiei), „Osteoporoza în ortopedie" (conf. dr. Radu Rădulescu - şef secţie ortopedie-traumatologie, Spitalul Universitar Bucureşti), Osteoporoza - o epidemie prea silenţioasă în România (dr. Carmen Gabriela Barbu - Spitalul Universitar Elias) şi „Osteoporoza - elemente de management al fracturilor" (dr. Salvina Mihalcea - vicepreşedinte Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei din România). Specialiştii au tras un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă maladia supranumită "hoţul tăcut" şi au lansat un mesaj prin care să crească gradul de conştientizare asupra importanţei prevenţiei, pentru evitarea instalării osteoporozei.


La fiecare 22 de secunde, la nivel mondial, o persoană suferă o fractură a coloanei vertebrale. Se estimează ca peste 200 de milioane de oameni din întreaga lume sunt afectaţi de osteoporoză, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. O fractură la şold cauzată de osteoporoză poate fi fatală în 20% din cazurile de spitalizare. Tu ce faci pentru sănătatea oaselor tale?