Numărul bihorenilor bolnavi de diabet este în creştere
Diabetul zaharat tip II este cea mai întâlnită boală cronică, în acest moment, în rândul populaţiei, nu numai în ţara noastră, ci şi în Comunitatea Europeană.
În cadrul Programului de analize gratuite iniţiat de Ministerul Sănătăţii au fost depistate 30-40% cazuri noi de diabet zaharat, spre deosebire de bolile cardiovasculare, care, din fericire, au înregistrat o creştere de numai 5-7%. În 2007, la nivelul municipiului Oradea, au fost depistate 2.928 de cazuri noi de diabet, comparativ cu aproximativ 2.000 înregistrate în anii anteriori. Un aspect alarmant este că, până în luna iunie a.c., s-au înregistrat deja 2.025 de noi cazuri de diabet numai în Oradea, iar dacă ritmul de creştere continuă la un nivel apropiat celui din primele şase luni ale anului, probabil, numărul cazurilor noi în 2008 îl va depăşi pe cel din 2007. O creştere îngrijorătoare a numărului de bolnavi de diabet a fost înregistrată şi în celelalte oraşe ale judeţului, unde există medici diabetologi. Astfel, în Salonta, au fost depistaţi, în primele şase luni ale anului în curs, 2033 diabetici noi, în Beiuş - 2661, iar în Aleşd - 852, comparativ cu Marghita, unde nu există medic diabetolog, fiind identificate numai 139 de noi cazuri.
„Cauzele diabetului zaharat nu se cunosc în mod sigur, dar este cert că, în cazul diabetului zaharat tip II intervine componenta genetică în proporţie de peste 90%, mai ales la starea de sindrom metabolic cu rezistenţă la insulină. Pe lângă aceasta, intervin şi factorii favorizanţi sau precipitanţi, precum sedentarismul, stresul, îmbătrânirea, alimentaţia bogată în grăsimi şi hidraţi de carbon, precum şi obezitatea", afirmă prof. univ. dr. Remus Amorin Popa, doctor în ştiinţe medicale, medic primar diabet, nutriţie boli metabolice, medic primar boli interne, medic şef al Centrului Judeţean de Diabet Oradea şi responsabil judeţean al Centrului de Diabet.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.