Medici și psihologi din întreaga țară s-au întâlnit, între 1 și 3 martie, la Oradea, la congresul „Orientări Psihoterapeutice în Psihiatria Modernă”, organizat în spiritul continuării tradiției inițiate de regretatul prof. univ. dr. Gavril Cornuțiu.

Desfășurat la Hotelul Continental, congresul a reprezentat o platformă pentru dezbaterea de idei și schimbul de cunoștințe în sfera psihiatriei, aducând împreună cadre universitare, medici și psihologi din întreaga țară.

În cadrul lui, participanții au avut oportunitatea unică de a asista la prezentări științifice susținute de specialiști proveniți din diverse centre universitare din țară. La deschiderea oficială au luat cuvântul dr. Gheorghe Carp - managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, jr. Dorel Dulău - directorul Casei de Asigurări de Sănătate Bihor, prof. univ. dr. Florian Bodog - prodecan al Facultății de Medicină și Farmacie și fost Ministru al Sănătății și psih. Cătălina Constantin - directorul Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antitrog (CNSMLA). Aceștia au subliniat importanța inițiativei în promovarea excelenței în sănătatea mintală.

Evenimentul științific s-a remarcat prin diversitatea temelor abordate, reflectată în sesiunile științifice dedicate atât medicilor, cât și psihologilor. Printre subiectele de interes s-au numărat noile strategii de terapie, circuitul pacientului post-externare, teorii și practici psihoterapeutice, dar și noile politici de prevenție și luptă anti-drog ale CNSMLA.

Un concept aparte abordat în cadrul congresului a fost hipnoza non-verbală. Au fost organizate workshop-uri interactive cu formatori internaționali specializați în hipnoza non-verbală care au oferit participanților posibilitatea de a explora tehnici inovatoare și abordări avansate în acest domeniu, contribuind la îmbogățirea competențelor profesionale.

Congresul a fost organizat de Asociația Urogyn, în colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea, Colegiul Psihologilor din România, Colegiul Medicilor din România - filiala Bihor și Asociația Română de Psihologie Comunitară. Comitetul de organizare a fost alcătuit din prof. univ. dr. habil. Adrian Bumbu, asist. univ. dr. Florina Mîndru, psih. Emanuela Pop, psih. Amalia Hodișan și psih. Călin Todor.

Organizatorii și-au exprimat intenția de a continua organizarea evenimentului și în următorii ani, având ca scop menținerea unei platforme pentru profesioniștii din domeniul sănătății mintale, contribuirea la dezvoltarea comunității științifice și consolidarea standardului ridicat al serviciilor de sănătate mintală atât la nivelul județului Bihor, cât și la nivelul țării.