Potrivit informaţiilor furnizate de Centrul Naţional de Referinţă pentru Gripă de la Institutul Cantacuzino, pe teritoriul României au fost izolate luni trei tulpini de virus gripal de tip A.

Poftiţi la vaccin!

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a cerut persoanelor vulnerabile, incluse în programul de vaccinare împotriva gripei, să solicite medicilor de familie vaccinarea cu vaccin antigripal, iar categoriilor de populaţie care nu beneficiază de vaccinarea gratuită, le-a recomandat să achiziţioneze vaccin antigripal din farmacii. Circa 600.000 de persoane din grupele cu risc de îmbolnăvire fuseseră vaccinate până în data de 23 octombrie, conform datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii. În perioada 13 -19 octombrie 2008, s-au înregistrat 54.091 cazuri de infecţii respiratorii acute şi 16.078 cazuri de pneumonie.

Bihorul este încă „imun" la gripă!

În Bihor, conform informaţiilor furnizate de dr. Mariana Fericeanu, medic primar epidemiolog, în cadrul ASP Bihor, în judeţul nostru, virusul gripei nu a ajuns încă.
„Deocamdată, nu sunt cazuri de gripă în Bihor! Avem o singură suspiciune, un caz la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu", dar trebuie să verificăm. În legătură cu vaccinurile antigripale, am primit 11.4850 doze de vaccin. Până în data de 9 noiembrie 2008, s-au veccinat 57.705 persoane" - ne-a declarat dr. Fericeanu.
Conform reglementărilor, au prioritate la vaccinarea gratuită antigripală vârstnicii peste 65 ani, persoanele cu handicap, copiii, persoanele instituţionalizate, bolnavii de HIV-SIDA, diabeticii, bolnavii cardiovasculari, medicii şi cadrele sanitare, precum şi angajaţii din casele de copii şi bătrâni.

O dietă bogată în fucte şi legume ne protejeză sănătatea!

Spălarea mâinilor cât mai des, vaccinul antigripal şi reducerea stresului sunt fundamentale pentru prevenirea răcelii şi gripei. Conteaza însa şi ce mâncăm, ca să ne protejăm mai bine împotriva acestei neplăcute afecţiuni!
O dietă sănătoasă şi exerciţiile efectuate în mod regulat pot fi din cele mai importante arme împotriva bolilor de sezon. Sfatul specialiştilor în nutriţie este să alegeţi o dietă bogată în vitamina A şi beta caroten - un atioxidant care ajută sistemul imunitar să lupte cu infecţiile, adică este bine ca de pe masa dumneavoastră să nu lipsească morcovii, fructele de mango, spanacul. Alimente bogate în vitamina C sunt portocalele, ananasul, căpşunile, murele, kiwi, roşiile, broccoli, cartofii. Chiar dacă vitamina C nu previne răceala şi gripa, s-a demonstrat că aceasta ne ajută să ne refacem mult mai repede. Şi vitamina E ajută sistemul imunitar şi joacă un rol important în generarea celulelor sănătoase. Se găseşte în legume, cereale integrale, ulei vegetal şi nuci. Organismul obţine necesarul de vitamina B din pâinea integrală, cereale, fasole, lăptuci şi ciuperci. Includeţi în dietă şi alimente bogate în zinc, pentru reducerea susceptibilităţii la infecţii: seminţe, nuci, stridii şi fasole. Nutriţioniştii vă sfătuiesc să înlocuiţi mâncărurile prăjite cu feluri mai uşoare, bogate în acizi grasi Omega-3, cum sunt somonul, migdalele, soia şi salata, pentru a evita bolile sistemului imunitar şi inflamaţiile cronice.