Coada racului înfloreşte din luna mai până în septembrie. În scopuri terapeutice, de la această plantă se utilizează numai partea aeriană (flori şi frunze), fără tulpini.

Recoltarea se face în timpul înfloririi. Se usucă la umbră, iar păstrarea se face în pungi de hârtie sau săculeţe din pînză. Ceaiul de coada racului are acţiune benefică asupra aparatului digestiv, calmând colicile stomacale. Prin efectul calmant, ceaiul de coada racului va reduce durerile de stomac. OÎn calculoza renală (piatră la rinichi) şi artrite se recomandă o cură mai îndelungată cu ceai din această plantă. Indicaţii terapeutice. Fitoterapia recomandă preparatele din coada racului în boli ale aparatului digestiv (calmarea durerilor ulcerului gastric şi a durerilor de stomac, diaree rebelă, dizenterie, pancreatită, hemoroizi, enterocolite, combate înmulţirea bacteriilor în intestine); boli ale aparatului respirator (astm bronşic, tuse convulsivă). Observaţii: tratamentul cu această plantă este contraindicat la persoane cu afecţiuni hepatice şi renale cronice. Ceaiul de coada racului nu se bea pe nemâncate, deoarece provoacă iritaţia mucoasei gastrointestinale.