Doisprezece pacienţi aflaţi pe listele de aşteptare au primit, săptămâna trecută, o nouă şansă la viaţă prin transplant de organe, datorită gesturilor altruiste făcute de patru familii din Oradea și București.  

 

La Spital Clinic Județean de Urgență Bihor au avut loc, săptămâna trecută, două intervenţii de prelevare de organe şi ţesuturi.

Marţi, 12 martie, s-a încheiat o nouă intervenţie de prelevare, de la un pacient de 56 de ani, diagnosticat în moarte cerebrală, în urma unui accident vascular cerebral hemoragic. 

O zi mai târziu, a avut loc cea de-a doua intervenţie de prelevare, de la un pacient de 51 de ani, aflat în moarte cerebrală, tot în urma unui AVC hemoragic. Datorită familiilor donatorilor, care au fost de acord să doneze organele rudelor lor, au primit speranţă la viaţă 6 semeni necunoscuţi care aşteptau un transplant hepatic sau renal şi alţi 4 care aveau nevoie de transplant de cornee. 

Pentru intervențiile de prelevare au fost prezente echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni – pentru ficat, de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca – pentru rinichi, de la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti – pentru cornee și de la Spitalul Clinic Colentina – pentru țesuturile osteotendinoase.

„Solidaritatea şi dragostea faţă de semeni, munca responsabilă şi efortul colectiv  fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. Suntem profund recunoscători faţă de toţi cei care reuşesc să aducă speranţa pentru viaţă: donatori, familiile acestora, echipele medicale”, se subliniază într-un comunicat al Agenției Naționale de Transplant.

Tot săptămâna trecută, două intervenții de prelevare au avut loc la Spitalul Universitar de Urgență București.

În total, în urma celor patru prelevări, la Institutul Clinic Fundeni, doi pacienți care aveau nevoie de transplant au fost salvați datorită intervenţiilor de transplant hepatic. La Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, patru pacienţi au primit şansa mult aşteptată pentru un transplant de rinichi, iar alți patru pacienți se vor bucura de o viață mai bună datorită transplanturilor de cornee realizate în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti. Țesuturile osteotendinoase au ajuns la Banca de Țesut de la Spitalul Clinic Colentina.

„Mulţumim tuturor celor care înţeleg că donarea de organe și țesuturi este un gest de bunătate şi iubire faţă de semeni şi că transplantul salvează vieţi! Respect şi recunoştinţă pentru munca tuturor echipelor medicale implicate în această luptă pentru viaţă!”, se mai afirmă în comunicatul Agenției Naționale de Transplant.