Preparăţi-vă singuri pâinea şi iaurtul!
Ne-am obişnuit să cumpărăm pâinea, iaurtul, dar şi multe alte produse. Dar ele se pot pregăti relativ uşor şi în casă. Avantajul este că mănânci mai natural, fără E-uri, gustul este mai bun, puteţi controla în totalitate cantitatea fiecărui ingredient, deci şi gustul final.
Iaurt. Aveţi nevoie de un borcănel mic de iaurt cumpărat, lapte proaspăt sau la cutie, lapte praf şi un aparat special pentru făcut iaurt, care vine şi cu instrucţiuni. În mare, se amestecă laptele încălzit cu iaurtul cumpărat şi totul se pune în iaurtieră. Rolul aparatului este să ţină amestecul la o temperatură potrivită şi constantă. Laptele praf îl folosiţi dacă vreţi ca iaurtul să fie mai gros. Se pot pune şi fructe proaspete sau dulceaţă pentru a obţine un iaurt cu arome. Se poate prepara iaurt de casă şi fără a folosi iaurtiera, însă exista riscul ca temperatura să nu rămână constantă şi rezultatul nu mai este acelaşi.
Pâine. Vă trebuie o maşină de făcut pâine, făină, apă, ulei, unt sau margarină şi probabil şi altele, în funcţie de reţetă. Adăugaţi în tavă ingredientele, în anumite cantităţi şi într-o anumită ordine, apoi băgaţi tava în aparat. După câteva ore toată casa miroase a pâine proaspătă. Şi nici măcar nu e nevoie să frământaţi coca.
Ketchup. Este uşor de bănuit cum se face. Vă trebuie roşii proaspete, zahăr, sare, piper sau ardei iute, usturoi, oţet şi apă. Încălziţi pasta de roşii şi adăugaţi toate condimentele, pe rând, gustând mereu. Astfel puteţi să faceţi ketchup-ul mai sărat, mai dulce, mai iute, mai acru, în funcţie de preferinţe. Când e gata, puneţi-l la frigider. Puteţi să-l foloseşti imediat, dar dacă îl mai lăsaţi puţin, capătă mai mult gust.
Unt de arahide. Aveţi nevoie de alune prăjite şi decojite, puţină sare, miere, şi ulei vegetal. Se pun alunele împreună cu sarea şi mierea în robotul de bucătărie până când se transformă într-o pastă. Treptat, se adaugă şi uleiul, în timp ce continuaţi să mixaţi. Untul de arahide făcut în casă se poate păstra la frigider până la două luni, într-un borcan bine închis.
Chips-uri de cartofi. Aveţi nevoie de câţiva cartofi, pe care îl tăiaţi în felii foarte subţiri, ulei vegetal, sare şi condimente, după gust. Lăsaţi feliile de cartofi în apă rece timp de jumătate de oră, apoi le aşezaţi pe un prosop ca să se scurgă bine. Între timp, încălziţi bine uleiul. Feliile de cartof se pun în tigaie într-un singur strat, ca să nu se lipească. După ce le scoateţi, le puneţi pe un prosop de hârtie care să absoarbă excesul de ulei. Înainte să se răcească, presăraţi sarea şi alte condimente (mărar uscat, usturoi granulat, piper, boia de ardei). Dacă nu vrei să prăjeşti cartofii, îi puteţi pune la cuptor, în tava bine unsă cu ulei, apoi presari peste ei condimentele.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.