Săptămâna trecută, Dorel Dulău, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor, a făcut un veritabil tur de forță, participând la două evenimente a căror tangență cu activitatea instituției pe care o conduce este evidentă: Congresul Farmaciștilor din Bihor și Conferința Județeană a medicilor de familie.

 

Prezența șefului CAS Bihor la activitățile menționate este firească, ținând cont că ambele grupuri profesionale întrunite la nivel județean fac parte dintre furnizorii de servicii medicale oferite asiguraților bihoreni.

Cu ocazia primei ediții a Conferinței Județene „Medicina de familie – trecut, prezent și viitor”, eveniment desfășurat, în perioada 5-6 mai, sub egida Organizației Patronale a Medicilor de Familie Bihor și a Colegiului Medicilor Bihor, directorul general Dorel Dulău a subliniat foarte buna colaborare cu medicii de familie bihoreni și cu Direcția de Sănătate Publică Bihor: „Organizația Patronală a Medicilor de Familie Bihor a dat dovadă de respect și colaborare cu instituția Casei Județene de Asigurări de Sănătate,  medicina primară fiind apreciată de instituția noastră ca un partener care furnizează importante servicii medicale în beneficiul bihorenilor. Medicina primară este un domeniu de asistență medicală și un prim filtru în acordarea serviciilor de sănătate, motiv pentru care adresez mulțumiri doamnei dr. Ramona German, președinta OPMF Bihor, pentru invitație, organizare și colaborare”.

În prezentarea sa, Dorel Dulău, șeful CAS Bihor, a reiterat necesitatea continuării extinderii serviciilor medicale din domeniul îngrijirilor paliative, subliniind importanța colaborării, în acest sens, cu administrația locală: „Interesul instituției noastre este binele pacientului. Funcționăm într-un sistem oarecum tripartit: CAS, furnizor – în acest caz, medicul de medicină primară – și pacient. Principalul obiectiv este ca serviciile medicale să fie de bună calitate. Cât despre paliație, în 2021, în județul Bihor, se cuantifica printr-un număr de 67 de paturi aflate în contractare cu CAS. Vreau să spun că în 2022, printr-o activitate susținută, inclusiv de președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și de Ministerul Sănătății, paturile pentru îngrijiri paliative din Bihor au fost suplimentate cu 39, ajungând la un număr de 106, ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 55 de procente într-un singur an și asta în condițiile în care unsprezece județe, conform datelor statistice, nu au niciun pat pentru paliație. Soluția pentru dezvoltarea paliației este colaborarea cu administrația locală. Comparându-ne cu alte județe, pentru că, făcând parte dintr-un sistem, ne comparăm cu alții, numărul de paturi nu este unul redus, dar vom continua activitatea de creștere a acestuia, prin colaborare cu instituțiile administrației locale: primăriile și consiliile locale”.

Un alt subiect de actualitate abordat de directorul general al CAS Bihor la Conferința Județeană a medicilor de familie a fost cel al adicției: „Referindu-mă la adicție, vreau să spun că viziunea noastră este ca specialitatea amintită, din cauza solicitărilor intense venite din partea pacienților și a reprezentanților acestora, să se dezvolte la nivelul furnizorilor, atât publici de stat, cât și al celor privați. Pentru început, CAS Bihor a apelat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, făcând o ofertă în acest sens prin președintele Consiliului Județean, domnul Ilie Bolojan, deoarece instituția spitalicească menționată are cel mai mare număr de personal, de medici psihiatri și psihologi. Pe de altă parte, zilele trecute, la sfințirea ambulatoriului Spitalului Orășenesc Ștei, am avut o discuție profesională, pe parcursul căreia și domnul prefect al județului Bihor a achiesat la propunerea noastră, și anume aceea de a dezvolta un compartiment de adicție la nivelul Spitalului de Psihiatrie Nucet. Un aspect important în cazul zonei de adicție ar fi confidențialitatea datelor cu caracter medical, în cazul pacienților care suferă de vreo formă de adicție la droguri, jocuri de noroc, păcănele, persoanele respective și aparținătorii lor dorindu-și discreție vizavi de această problemă”.

La final, Dorel Dulău a amintit că, pe data de 4 mai, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul privind aprobarea Modelului de protocol-cadru de colaborare între unitatea/subdiviziunea administrativ-teritorială și cabinetele de medicină de familie care deservesc populația, emis de Ministerul Sănătății Nr. 1.282 din 11 aprilie 2023 și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Nr. 728 din 20 aprilie 2023, vorbitorul sugerând medicilor de familie să analizeze acest act normativ și, dacă au propuneri de îmbunătățire, să le facă.