Program pentru instruirea asistentelor medicale
Ministerul Sănătăţii a lansat, de la 1 august, un proiect destinat asistentelor medicale din întreaga ţară, finanţat din fonduri europene. Astfel, 4.000 de asistente medicale din 400 de spitale din toată ţara, cu sau fără cunoştinţe de bază în operarea calculatoarelor, vor fi instruite în vederea obţinerii certificatului ECDL (European Computer Driving Licence). Alte 400 de asistente vor deveni formatori.
„Este binevenit acest proiect în contextul informatizării complete a procedurilor aplicării actului medical. Aşteptăm să ne parvină metodologia pentru selectarea asistentelor şi câte locuri sunt rezervate pentru Bihor", ne-a declarat directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Marius Pârcioagă. Proiectul se numeşte "Cunoştinţe de utilizare a calculatorului şi informatică medicală pentru creşterea adaptabilităţii asistentelor medicale din spitalele din România", 4.400 de asistente din întreaga ţară urmând a fi instruite din fonduri europene. Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 3 ani, iar contractul de finanţare are o valoare totală de 10.635.085.00 lei, din care 1.419.000.00 lei reprezintă contribuţia beneficiarului (prin Programul Operaţional Sectorial "Dezvoltarea resurselor umane", în cadrul axei prioritare 3 „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor"- domeniul major de intervenţie 3.2 „Formare profesională şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilităţii").
Astfel, 4.000 de asistente medicale din 400 de spitale din toată ţara, cu sau fără cunoştinţe de bază în operarea calculatoarelor, vor fi instruite în vederea obţinerii certificatului ECDL (European Computer Driving Licence). Alte 400 de asistente medicale vor fi pregătite în scopul constituirii unei reţele de formatori. Formatorii vor avea rolul, şi după încheierea Proiectului, de a monitoriza în timp real stadiul procedurilor informatizate utilizate de personalul mediu din spitale şi de a identifica, evalua şi raporta nevoile de instruire ale asistentelor.
„Cunoştinţele de operare pe calculator reprezintă cerinţe de bază pentru accesul la programele de instruire oferite de furnizorii de echipamente medicale şi tehnologii computerizate, iar utilizarea echipamentelor computerizate a devenit o activitate integrată practicii cotidiene a asistentelor din spitale", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.