Trandafirul reprezintă o plantă cu totul şi cu totul deosebită prin efectele ei terapeutice. Este o plantă folosită sub formă de ulei, pomezi, tincturi, băi si ceaiuri, încă din Antichitate. Puterea cu adevărat tămăduitoare a trandafirului stă în petale şi în parfum.

Pentru a combate eficient şi pe cale naturală astmul bronşic, diareea cronică şi dizenteria, se poate utiliza o infuzie din 2 linguriţe petale de trandafir, proaspete şi zdrobite, sau o linguriţă de petale uscate, la 200 ml apă clocotită. Se lasă acoperit 15-20 de minute pentru infuzare, se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se beau 2-3 căni/zi, după mesele principale. Pot fi folosite petale de la orice specie de trandafir, în afară de cele ale florilor de măceş. Pentru tratarea afecţiunilor aparatului respirator (bronşectazie, astm) se poate folosi un macerat din 100 g petale proaspete, tocate mărunt şi puse într-un vas de sticlă, în care se adaugă 150 g miere de tei. Se amestecă până la omogenizare, se acoperă vasul şi se lasă la macerat timp de 5 zile, la frigider. Se consumă câte o linguriţă, dimineaţa şi seara. Nu se păstrează la temperatura camerei mai mult de 3 zile, deoarece devine toxic. Maceratul preparat din 10 g petale proaspete sau 5 g petale uscate ţinute timp de 3-5 zile în 90 g miere, se foloseşte în tratamentul micozelor bucale la sugari. O soluţie din 50 g petale proaspete macerate 10 zile în 200 ml vin roşu, este excelentă în gargarisme (pentru stomatite), dar şi în loţionări pentru întreţinerea părului. Tinctura se face din 10 g petale proaspete puse în 100 ml alcool de 60 de grade şi lăsate la macerat 10 zile. Se agită zilnic de câteva ori, pentru uniformizare, se strecoară şi se trece lichidul în sticluţe de culoare brună, bine capsate. Se consumă câte 10-20 de picături diluate în apă, de 2-3 ori/zi, între mese, pentru tratament în caz de gripă, astm, hemoptizie şi dizenterie. Această tinctură se poate folosi şi pentru frecţii cutanate cu rol cicatrizant în acnee şi răni. Pentru frecţii în dureri reumatice şi răceli, inflamaţii ale ţesuturilor lezate, răni şi ulceraţii sau comprese pe frunte pentru dureri de cap şi insolaţii, se prepară un oţet aromatic din 100 g petale uscate şi 1 l oţet de vin, la care se adaugă 3-5 g rădăcini de stânjenel. Se macerează 10 zile.