Recomandări în caz de caniculă
Conducerea Departamentului de Medicină din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Bihor a transmis, printr-un comunicat de presă, un set de recomandări adresate populaţiei, în vederea evitării situaţiilor neplăcute şi problemelor de sănătate care pot fi generate pe fondul temperaturilor ridicate.
Expunerea pentru o perioadă îndelungată la călduri puternice reprezintă o agresiune pentru organismul uman, care este astfel expus la riscul unei deshidratări severe, al unui atac de căldură sau agravării unei boli cronice. Din cauza temperaturilor înalte, de peste 32 de grade Celsius, se produce o creştere a transpiraţiei, care are rol în reglarea termică şi împiedică supraîncălzirea corpului. Odată cu apa, organismul mai pierde săruri minerale şi vitamine, fapt ce poate avea consecinţe negative.
Principalele simptome în situaţii de acest gen sunt: oboseală psihică şi fizică, stare de disconfort, iritabilitate, greaţă, vărsături, cefalee, ameţeală, leşin, dureri musculare, insomnie sau intensificarea simptomatologiei în caz de boli cronice. Atacul de căldură se poate recunoaşte prin debut brusc al manifestărilor (15-20 de minute), confuzie, dezorientare temporospaţială, tahicardie, comportament bizar, status mental alterat, comă, iar temperatura corpului depăşeşte 40 de grade.
Specialiştii recomandă consumul a cel puţin doi litri de lichide pe zi, o alimentaţie uşoară, cu produse proaspete, fără prea multe calorii, legume şi fructe, care asigură hidratarea organismului. Trebuie evitat consumul de grăsimi şi dulciuri concentrate, tutunul, alcoolul şi cafeaua. Este preferabil ca activitatea fizică şi plaja să fie făcute în afara intervalului orar 12.00-16.00. Este indicată protecţia corpului cu pălării, ochelari de soare, haine subţiri, de preferinţă din in sau bumbac. În caz de insolaţie, este nevoie de supe de legume şi sucuri de fructe, care asigură necesarul de săruri minelare, precum şi de alimente cu aport mare de potasiu şi magneziu: bananele, pepenele galben, lintea, mazărea, fasolea şi soia. Angajatorii trebuie să asigure condiţii de muncă propice salariaţilor, alternând perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, în care există curenţi de aer, să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice. Dacă temperatura depăşeşte 37 de grade Celsius două zile consecutiv, angajatorii sunt obligaţi să acorde între doi şi patru litri de apă fiecărui salariat, echipament de protecţie şi să asigure ventilarea locului de muncă. Dacă nu este posibilă realizarea acestor condiţii, trebuie reeşalonată durata de lucru, până la ora 11.00 şi după ora 17.00.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.