Caracterizată prin oboseală fizică şi psihică, printr-o scădere a elanului vital cu tendinţa diminuării activităţilor fizice şi intelectuale, astenia de primăvară nu trebuie să ne sperie, pentru că ea poate fi combătută printr-o activitate cât mai variată şi printr-o alimentaţie bogată în vitamine şi săruri minerale.

Este bine de ştiut că pentru astenia de primăvară nu există medicamente. De stările neplăcute specifice asteniei putem scăpa numai prin mişcare şi ajutându-ne cu remedii naturale. Printre alimentele care ajută organismul uman să depăşească starea de oboseală specifică asteniei de primăvară, întărindu-l şi având un aport considerabil de minerale şi vitamine, se numără cerealele (grâu germinat), spanacul, urzicile, sfecla roşie, morcovul, prazul, merele, fructele de cătină albă, măslinele, ciupercile şi nucile. Persoanele obosite, nervoase vor beneficia de incontestabile foloase utilizând oricare dintre următoarele remedii: infuzia din busuioc, din frunze de nuc (20 g la un litru apă), din flori de coada şoricelului sau cimbrişor. O cură eficace se obţine prin ingerarea zilnică a unui litru din oricare din aceste infuzii, timp de 1-2 săptămâni. Pentru îndepărtarea asteniei mai este indicată, zilnic, o cană cu vin de flori de salcâm (20 g flori infuzate într-un litru de vin roşu). Ca sucuri cu proprietăţi tonice şi vitaminice, foarte bun este un amestec din sucuri de legume şi fructe (2-3 morcovi, 1 lămâie, 1 portocală, 3-4 mere, 1 lingură miere de albine şi 10 g drojdie de bere). De asemenea, efecte deosebite are vinul tonic obţinut din o parte 500 ml amestec sirop de afine, de coacăze negre şi de cătină albă, la care se adaugă şi tinctură de genţiană şi o altă parte de 500 ml vin roşu. Alături de o remineralizare şi o revitaminizare a organismului, fitoterapia ne oferă un ajutor formidabil în combaterea asteniei, plantele recomandate fiind busuiocul, rozmarinul şi măghiranul. Pulberea de busuioc (obţinută prin sfărâmarea inflorescenţei şi apoi cernerea ei, câte 4 linguriţe/zi luate cu apă, timp de două săptămâni - este de preferat ca înainte de înghiţire să se ţină sub limbă timp de 10 minute) are o capacitate miraculoasă de înviorare a organismului şi combate eficient căderile de energie vitală şi intelectuală. Contra asteniei şi a stării de slăbiciune care apare în acest caz se mai poate prepara o tinctură din 10-15 linguri de rozmarin, un pahar de alcool rafinat şi un pahar de apă. Se amestecă şi se lasă la macerat 10 zile, după care se strecoară şi se păstrează la întuneric, în sticle închise ermetic. Se ia câte o linguriţă, de 3-4 ori/zi, înainte de masă. Foarte eficient în combaterea asteniei este şi ceaiul de măghiran (2-3 linguriţe plantă/o cană de apă, infuzie în apă clocotită timp de 15-20 minute). Maceratul la rece se obţine prin ţinerea plantei în apă, la temperatura camerei, timp de 8-10 ore.