S-a şters praful de pe angiograful de la Spitalul Judeţean
În schimbul sumei de aproximativ 600 de lei, bihorenii pot din nou să apeleze la serviciile angiografului de la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea. După ce, mai bine de un an, aparatul care efectuează investigaţii şi operaţii medicale a fost scos din priză din cauza fondurilor insuficiente pentru consumabile, managerul unităţii sanitare a repus angiograful în funcţiune şi spune că, în prima fază, 100 de persoane vor beneficia de investigaţii, contra cost sau gratuite.
În urmă cu doi ani, când performantul angiograf a fost instalat la Spitalul Clinic Judeţean, Oradea s-a clasat în rândul oraşelor cunoscute drept centre universitare precum Timişoara sau Cluj-Napoca. La nici un an, oraşul şi-a pierdut acest statut, după ce aparatul, în valoare de 1,2 milioane de euro, a încetat să mai funcţioneze şi nu din cauza unor defecţiuni, ci din cauză că fosta conducere nu mai avea banii necesari pentru consumabile. Potrivit managerului, dr. Florin Bodog, aparatul nu a fost inclus nici în programele naţionale gratuite de sănătate, astfel că nici după ce a preluat funcţia de director nu au fost posibile aceste investigaţii. În tot acest timp, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare din Bihor au bătut drumul Timişoarei, unde, în schimbul unei sume însemnate de bani, şi-au efectuat investigaţiile sau operaţiile necesare. Zilele trecute managerul unităţii sanitare a anunţat că bihorenii nu vor mai fi nevoiţi să apeleze la serviciile medicale din alte oraşe, deoarece, după cum spune acesta, a reuşit să achiziţioneze toate consumabilele necesare. "Am făcut un efort comun şi am dat din nou drumul la angiograf. În contractul încheiat cu furnizorii se specifică faptul că plata o vom face abia după ce vor fi achitate investigaţiile. În momentul de faţă, acestea se plătesc, dar pacienţii care vor să utilizeze gratis angiograful se pot trece pe listele de aşteptare", a explicat Bodog. Spre deosebire de angiograful din Timişoara, unde o investigaţie costă aproximativ 1.000 de lei, cel din Oradea oferă aceleaşi servicii medicale de calitate, dar contra sumei de cel mult 800 de lei. Potrivit şefului de spital, nu există un program special de formare, reglementat, al medicilor care se ocupă de investigaţii sau operaţii, aceştia trebuie doar să fi făcut un modul de angiografie. Astfel, pe lângă cunoscutul medic cardiolog Cristian Sabău, la Spitalul Judeţean a fost încadrat cu jumătate de normă dr. Adrian Pop, chirurg vascular. Cei doi vor efectua toate investigaţiile şi intervenţiile de angiograf. Managerul spitalului speră ca performantul aparat să fie inclus într-un program naţional de sănătate, pentru ca investigaţiile tuturor pacienţilor să fie decontate în totalitate de CAS. În prezent, angiograful poate efectua 100 de investigaţii, fără ca bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare să se deplaseze în alte oraşe.
este foarte bine ca sa repus angiograful in functiune dar daca omul are nevoie de stent tot la cluj sau timisoara ca la oradea inca nu sunt stenturi ,in cei 600-800lei este inclus si punerea stenturilor necesare?ai intrebat domnisoara jurnalista