Salariile medicilor, sub bisturiul recesiunii
Alba neagra cu salariile personalului medical continuă, de această dată, reprezentanţii Sindicatului Sanitas suspectând că managerul Spitalului Judeţean din Oradea le va reduce salariile cu 20 %, în timp ce acesta susţine că, deşi această metodă a fost "brevetată" la alte unităţi spitaliceşti din ţară, el nu ar pune-o niciodată în aplicare.
În zilele care urmează, managerul Spitalului Clinic Judeţean, dr. Florin Bodog, se va aşeza la masa negocierilor cu Ioan Giurgiu, preşeditele filialei judeţene a Sindicatului Sanitas, pentru a stabili cea mai bună strategie de acordare a salariilor medicilor la timp, fără să fie necesară reducerea acestora cu 20 %. Potrivit liderului Sanitas, foarte multe spitale cu datorii au aplicat măsura reducerii veniturilor salariale ale cadrelor medicale şi, din ultimele informaţii pe care le deţine, şi managerul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ ar dori să scape de probleme aplicând această metodă. Medicii sunt revoltaţi, dar aşteaptă până când reprezentanţii celor două instituţii vor ajunge la un consens în ceea ce priveşte salarizarea. Giurgiu este de părere că situaţia financiară a spitalului este din ce în ce mai gravă, însă nu dă vina pe actuala conducere, datoriile fiind acumulate înainte de instalarea noului manager. Un alt aspect atins de şeful sindicaliştilor face referire la lipsa materialelor sanitare, fără de care medicii nu îşi pot desfăşura activitatea.
În opoziţie, managerul Spitalului Judeţean informează că niciodată nu s-a pus problema reducerii salariilor colegilor săi, mai ales că există un protocol semnat de Ministerul Sănătăţii care îl obligă să ofere angajaţilor toate drepturile salariale. "Este adevărat că în ţară există spitale care au tăiat din salariile medicilor, dar eu nu intenţionez să fac acest lucru niciodată. Ipotetic, pot să mă gândesc că aşa aş reduce din cheltuieli, dar nu se va pune niciodată problema să o şi materializez", a explicat dr. Bodog. Interlocutorul nostru mai informează că cea ma bună metodă este aceea de a suplimenta bugetul pe caz, demersuri pe care managerul le-a expus autorităţilor naţionale.
Medicii se tem însă că dacă se va ajunge la reduceri salariale nu vor mai avea cu ce să îşi plătească ratele bancare, situaţie care îi va determina să iasă în stradă, să se revolte. Un medic rezident primeşte un salariu lunar de 1.019 lei, un medic primar sau şef de secţie, 2.199 de lei, în timp ce un medic specialist are un venit mediu între cele două sume...
ASOCIATIA ESTE NONPROFIT, INSCRIEREA PRIN CERERI DE ADERARE ESTE GRATUITA. SUNT TOT MAI MULTE CAZURI DE HEPATITA CRONICA VIRALA, NIMANUI NU-I PASA, MACAR NOUA SA NE PESE SI IMPREUNA SA INCERCAM SA FACEM CA ACEASTA BOALA TACUTA CARE DUCE LA MOARTE SA FIE LUATA IN SEAMA DE CATRE AUTORITATI SI SA SE IA MASURI , NU CA PANA ACUM.INTRA PE www.prometeu.org