Florile de muşeţel (Matricaria chamomilla) conţin ulei eteric, glucide, acizi organici, colină, vitamine (B1, C) şi multe săruri minerale (calciu, fosfor, zinc, siliciu, cupru, mangan, fier).
Toată lumea ştie că infuzia de muşeţel se prepară dintr-o linguriţă de flori la o cană cu apă clocotită. Se lasă acoperită 15 minute şi apoi se strecoară. Mai puţin ştiut este şi în ce situaţii este folositoare o astfel de infuzie. Se beau 1-2 căni/zi, preferabil pe stomacul gol, în caz de gastrite hiperacide, ulcer gastric, enterocolite, balonări, colici abdominale, stimularea funcţiei hepatice, menstre dureroase, astm bronşic. Se poate folosi şi în caz de gripă, dar se beau 2-3 căni/zi. Infuzia de muşeţel este printre cele mai eficiente tratamente naturale contra amigdalitei: se face infuzie dintr-o linguriţă de flori de muşeţel la 200 ml apă şi se beau câte 2-3 căni/zi şi se face, concomitent, gargară. Contra gastritei, se poate face macerat la rece - 2 linguri de flori măcinate se lasă într-un litru de apă să se macereze la temperatura camerei, de seara până dimineaţa, când se filtrează. Întreaga cantitate de macerat se bea pe parcursul unei zile, pe stomacul gol. Extern, muşeţelul se administrează sub formă de comprese şi spălături în conjunctivite şi alte inflamaţii ale ochilor, în erupţii cutanate (coşuri, acnee), precum şi în spălarea rănilor. O baie săptămânală a feţei cu infuzie de muşeţel împrospătează tenul. Băile cu muşeţel au un efect calmant, cu influenţă benefică asupra întregului sistem nervos.