Sănătatea publică - Mii de bihoreni vaccinaţi gratuit
De la începerea vaccinării antigripale, din prima decadă a lunii noiembrie şi până în 4 decembrie, în judeţul Bihor au fost administrate pacienţilor din grupele de risc - persoane peste 65 de ani cu boli cronice, copii cu boli cronice, personal medical - peste 4.500 doze de vaccin antigripal.
În intervalul 28 noiembrie-4 decembrie au fost înţepate 522 de persoane. Din cele aproximativ 6.400 doze de vaccin antigripal achiziţionate de DSP Bihor, săptămâna trecută mai erau în stoc la medicii de familie aproximativ 1.800 doze de vaccin. Datele cumulate ale supravegherii epidemiologice de rutină a infecţiilor respiratorii de la începutul lunii decembrie indică faptul că 81 de persoane au fost internate din cauza infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare - din totalul de 2.550 cazuri raportate - şi 122 de persoane au fost internate cu pneumonie, din totalul de 813 cazuri raportate. Valorile pentru numărul de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii sunt mai mari faţă de perioada similară din anul 2010, însă se află în intervalul estimat de îmbolnăvire. Şi tot în cursul săptămânii trecute DSP a fost aprovizionată cu 19.000 doze de vaccin antigripal, 3.000 doze vaccin ROR (împotriva rujeolei, rubeolei şi oreonului) şi 6.700 doze vaccin Pentaxim (un vaccin pentavalent care acţionează împotriva a cinci agenţi infecţioşi care cauzează difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, infecţii prin hemofilus influentae tip b - pneumonii, meningite etc.).
Noi Centre de permanenţă în judeţ
DSP Bihor, în colaborare cu autorităţi ale administraţiei publice locale, a derulat noi acţiuni de înfiinţare a unor Centre de permanenţă ale medicilor de familie. Localităţile vizate sunt Ciuhoi, Sârbi, Vadu Crişului şi Dobreşti. „În unele din aceste localităţi începerea activităţii de permanenţă în asistenţa medicală primară va fi posibilă încă în acest an, pentru celelalte, în cursul anului viitor", transmit directorul executiv dr. Marius Pîrcioagă. În conformitate cu legislaţia în vigoare, centrele de permanenţă ale medicilor de familie asigură servicii medicale de urgenţă şi prim ajutor persoanelor din aria teritorială arondată. Sprijinul autorităţii locale pentru înfiinţarea unui centru de permanenţă se concretizează prin alocarea de spaţiu şi/sau finanţarea unor categorii de cheltuieli necesare pentru desfăşurarea activităţii. Beneficiul pentru teritoriul în care funcţionează centrul de permanenţă constă în asigurarea accesului cetăţenilor la servicii de urgenţă asigurate de medici de familie 24 de ore din 24 şi 7 zile din 7.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.