Sfârşitul postului a pus punct, odată cu Sărbătoarea Crăciununului, perioadei de austeritate pentru care mulţi orădeni au optat. Conform tradiţiei, cele 40 de zile cât durează postul curăţă sufleteşte şi trupeşte organismul, pregătindu-l pentru sezonul rece. Datorită alimentaţiei echilibrate din această perioadă, lipsită de produse de origine animalieră, din punct de vedere medical, perioada următoare Crăciunului poate duce la toxinfecţii alimentare cauzate de abuzul tradiţionalelor mâncăruri româneşti.

Sărbătorile de Iarnă "cad" greu la stomac
După o perioadă de 40 de zile în care mulţi orădenii au ales un regim alimentar uşor, adecvat postului, cu fructe şi legume, Sărbătoarea Crăciunului a dat startul unui regim bazat în mare parte pe carne. Cârnaţii, pastrama, dulciurile şi băuturile alcoolice s-au regăsit pe masa fiecărui locuitor al urbei în ziua de Crăciun. Trecerea de la perioada de austeritate alimentară la cea bogată în zahăr, făină albă, cafeină şi carbohidraţi simpli poate da peste cap întregul organism. Revenirea la alimentaţia normală se face treptat, nu brusc, prin mese de recuperare. Primele alimente indicate de către medic sunt acelea uşor digerabile precum: ceaiurile infuzate cu zahăr sau miere şi legumele fierte sau pisate. "Ieşirea din post trebuie să se facă într-un interval de cel puţin câteva zile, proporţional cu durata postului. Alegerea mâncărurilor este importantă şi nu trebuie făcut abuz de carnea de porc, deşi multă lume o consumă în această perioadă", a precizat Lucia Mihalache, doctor la Secţia de Boli Infecţioase.

Orădenii nu au făcut abuz de mâncare în perioada Crăciunului
Perioada dintre Crăciun şi Anul Nou este cunoscută pentru numărul mare de persoane care ajung la urgenţe din cauza abuzului de mâncare. Orădenii se pot lăuda anul acesta pentru felul în care au ştiut să proporţioneze cantitatea de mâncare astfel încât să nu sufere de indigestii sau toxinfecţii alimentare. "Spre deosebire de anul trecut, în perioada Sărbătorilor de Crăciun, nu ne-am confruntat, din fericire cu situaţii grave de toxinfecţii alimentare. De obicei, ele apar la ieşirea din post, deoarece trec direct la o alimentaţie cu produse pe care stomacul le digeră mai greu. Sunt foarte mulţi factori care pot influenţa negativ organismul, de aceea trebuie evitate mâncărurile grase, prăjite, pâinea în cantităţi mari, dulciurile în exces şi băuturile alcoolice", a precizat Irina Atănase, asistentă la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor (SAJ). Deşi nu au existat cazuri grave cu toxinfecţie alimentară, aceasta a mai atras atenţia asupra unui număr însemnat de bolnavi cu colici biliare. În ultima perioadă au fost înregistrate 40 de asemenea cazuri datorate consumului excesiv de grăsimi, mezelurilor grase sau a băuturilor alcoolice sau cu conţinut excesiv de cofeină. Pentru un organism cât mai sănătos în această perioadă îmbuibată cu mâncăruri alese şi stropite cu băutură, medicul recomandă un regim echilibrat, cu multe vitamine, bogat în fructe şi legume, pentru ca masa de Revelion să nu "cadă greu la stomac" şi să dea de furcă asistenţilor de la Urgenţe.