Cu siguranţă cel mai vechi condiment din câte se cunosc, sarea a însoţit omul pe tot parcursul evoluţiei sale, făcând parte din ritualurile cele mai importante din viaţa lui.

Sarea este o substanţă mult mai complexă decât ne-am fi aşteptat, iar acestea sunt doar câteva manifestări ale limbajului care arată importanţa şi conotaţia a ceea ce ştiinţa a rezumat în 4 litere: NaCl. Se pare că în conştiinţa populară această substanţă este înzestrată cu o serie de calităţi magice responsabile cu protecţia animalelor, a noului-născut, a femeii, etc. De la conservarea alimentelor, la băile sărate prezente în multe regiuni din ţară, de la produs de schimb în Evul Mediu la instrument al vraciului, NaCl, poposeşte adesea pe micile ecrane şi în reviste, însoţită de avertismente. Ştiţi, povestea cu „excesul dăunează". Şi într-adevăr, specialiştii susţin că, folosit în cantităţi mari, acest compus poate afecta buna funcţionare a rinichilor, a inimii şi a ficatului. Tot ei ne recomandă să nu depăşim 6 g sare pe zi, cu tot cu cea conţinută de pâine, biscuiţi şi alte alimente „nesărate". Pentru a nu vă periclita tensiunea şi pentru a nu vă confrunta cu probleme cardiovasculare, încercaţi să renunţaţi la "condimente minune" precum cele gen la plic, care conţin 2/3 sare, uitaţi de sosuri şi supe instant. Adică fiţi echilibraţi! Acesta este secretul tuturor reţetelor, chiar şi al dietelor de slăbit. Sarea este necesară în orice meniu, dar dumneavoastră alegeţi între o sănătate "ca sare-n ochi" sau una... "sarea-n bucate".