AstraZeneca, al treilea tip de vaccin împotriva Covid-19 disponibil pentru derularea campaniei de vaccinare în România, ajunge și în Bihor. De luni, 15 februarie, se vor deschide 4 noi centre de vaccinare (unul cu două fluxuri), dar programările se puteau face încă de ieri. Se pot vaccina doar cei care au între 18 și 55 de ani.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a adoptat ieri, 10 februarie, decizia de operaționalizare a cinci noi fluxuri de vaccinare la nivelul județului Bihor, dedicate exclusiv vaccinării cu vaccinul AstraZeneca. Noile centre de vaccinare vor fi localizate după cum urmează: Oradea - parterul clădirii internatului de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” (2 fluxuri), Str. Constantin Brâncoveanu nr. 12/A; Marghita - sala de sport a Colegiului Național „Octavian Goga”, Calea Republicii nr. 69A; Beiuș - sala de sport din Piața Samuil Vulcan nr. 18; Sântandrei - sala de sport din str. Principală nr. 449.

Înscrierea pentru vaccinare a început ieri și se adresează persoanelor care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva Covid-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoane cu boli cronice și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale.

În urma recomandărilor transmise de Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), precum și de Grupul Științific din CNCAV, ținând cont de precizările din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) și de studiile disponibile până la momentul autorizării condiționate de punere pe piață, în România, vaccinarea împotriva Covid-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creșterii acestui interval, în funcție de apariția noilor date științifice.

Platforma electronică de programare a fost adaptată corespunzător recomandărilor de administrare a vaccinului AstraZeneca, limitând opțiunile de programare la vaccinarea cu acest produs, doar pentru grupa de vârstă 18-55 de ani.

Schema de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, în cazul vaccinului AstraZeneca, presupune administrarea a două doze de vaccin, intervalul de timp recomandat între cele două doze fiind de 8 săptămâni.

Programările se realizează pentru o sesiune de 20 de zile, în perioada 15 februarie - 6 martie. Ulterior, în fiecare zi, vor fi alocate noi sloturi care vor permite programări pentru vaccinarea cu AstraZeneca, până la data de 11 aprilie.

 

Înscrieri pentru vaccinare - 16.000 de persoane pe oră

În fiecare oră, pe platforma de vaccinare se programează, în medie, 16.000 de persoane, au anunțat, miercuri, reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vacinare (CNCAV).

Cei de la CNCAV anunță, după ce au fost activate cabinetele unde se vaccinează cu AstraZeneca, faptul că este un „maraton” la înscrierile pe platforma de vaccinare.

„16.000 de persoane se programează, în medie, pe oră! Aproximativ 16.000 de persoane s-au programat în fiecare oră pe platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru a se vaccina în noile cabinete deschise pentru administrare serului produs de AstraZeneca”, spun cei de la CNCAV.

Miercuri la ora 12.30, în platforma de programare au fost activate noile cabinete de vaccinare pentru administrarea vaccinului produs de AstraZeneca. În cele 180 de cabinete din toată țara sunt disponibile 10.800 de sloturi/zi.

 

Cum vă puteți programa

Conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor, bolnavii cronici se pot programa prin intermediul platformei electronice (de către beneficiar sau aparținător), prin medicul de familie sau curant, prin call center, la numărul unic 021.414.44.25 și la numărul de suport destinat județului Bihor, 021.414.44.59. Lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale se pot programa prin intermediul angajatorului care se înregistrează pe pagina web vaccinare-covid.gov.ro, încarcă și validează personalul angajat, poate programa personalul direct din pagina web și prin programare directa a angajaților din pagina web (după validarea în platformă de către angajator).

Cele 5 fluxuri de vaccinare nou înființate pentru vaccinul AstraZeneca se adaugă celor 7 fluxuri care rămân operaționale în etapa II a campaniei de vaccinare unde se administrează vaccinul Comirnaty - Pfizer BioNTech și Moderna. Acestea sunt: Oradea - sala din incinta Orășelului Copiilor (2 fluxuri), str. Corneliu Coposu nr. 8; Spitalul Pelican, str. Corneliu Coposu, nr. 2 - 14B; Salonta - Spitalul Municipal Salonta, str. Ioan Cantacuzino nr. 2-4; Aleșd - Spitalul Orășenesc Aleșd, str. 1 Decembrie nr.3; Ștei - Spitalul Orășenesc Ștei, str. Cuza Vodă, nr. 5; Valea lui Mihai - secția exterioară a Spitalului Dr. Pop Mircea, Marghita, str. Republicii nr. 29, Valea lui Mihai. 

„Menționăm că în România vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 este voluntară și gratuită”, se mai afirmă în comunicatul DSP Bihor.