Şofranul, condiment scump şi afrodisiac eficient
După un obicei din vechime, infuzia din flori de şofran se adaugă în supa de găină sau în aluatul de prăjituri, pentru a le da o frumoasă culoare galben-portocalie. Şofranul nu este, însă, o plantă banală, ci un aliment rafinat şi foarte costisitor dacă este recoltat într-un anume mod. Practic, doar pistilurile florilor sunt valoroase, iar preţul foarte mare la care se vinde aşa ceva pentru bucătăriile de lux se datorează tocmai recoltării migăloase, manuale, a acestei părţi a florii. Uscate cu grijă şi păstrate în condiţii optime, pistilurile de şofran sunt un condiment subtil, cu aromă uşor picantă, dulce-amăruie, inconfundabilă, utilizabile atât pentru culoare, cât şi pentru parfumul lor la pregătirea mâncărurilor din orez, supelor dulci, budincilor fine, mâncărurilor cu sosuri rafinate şi preparatelor de peşte, la care se adaugă cel mult 0,2 grame de flori uscate (cât se poate lua cu două degete). Şofranul are, în plus, unele proprietăţi medicinale şi stimulatoare, cunoscute şi folosite de secole în medicina populară. Adăugat constant în preparate, este considerat stimulent digestiv. 10-15 g de pistiluri de şofran, macerate 3-4 ore în rachiu tare sau palincă (50 ml) şi administrate pe stomacul gol înainte de o petrecere, previn instalarea stării de beţie şi pot induce repulsia la abuzul de alcool. Acelaşi ingredient macerat 24 de ore într-un pahar cu vin roşu natural constituie un afrodisiac eficient, cu efecte rapide şi durabile, cu excepţia cazurilor cînd disfuncţiile organice sunt prea severe pentru a fi combătute cu astfel de stimulente.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.