Boabele de soia au cel mai ridicat potenţial nutritiv vegetal, conţinând de două ori mai multe proteine decât carnea de vacă. Or, una dintre prejudecăţile consumatorilor de carne este faptul că, proteinele din carne nu pot fi substituite cu cele vegetale, întrucât acestea nu conţin toţi aminoacizii esenţiali, indispensabili vieţii. Dar orice nutriţionist poate confirma că soia conţine absolut toţi aminoacizii esenţiali şi, în plus, nu provoacă formarea acidului uric, care se produce la consumarea cărnii (în special a cărnii de porc). Cât despre minerale, soia conţine de două ori cantitatea conţinută în legume, de trei ori mai multe decât pastele făinoase şi de cinci ori mai multe decât carnea şi ouăle. Toate acestea, alături de un conţinut ridicat de vitamine, fac din soia un adevărat izvor de sănătate. În magazinele naturiste, soia poate fi găsită sub formă de boabe sau texturată. Soia texturată se poate găsi şi la magazinele alimentare, sub formă de semipreparat pentru şniţele, droburi, chiftele sau sarmale. Din boabe de soia se pot prepara o mulţime de alte produse conexe, precum laptele de soia, untul de soia sau făină de soia.