Speranțe pentru creșterea ratei de imunizare - Vaccinul Moderna aprobat, Astra Zeneca, în proceduri
În ciuda scepticismului multor persoane, cererea de vaccin în România este destul de mare, mulți fiind nemulțumiți de lentoarea cu care se desfășoară procesul. La nivelul Uniunii Europene, în această lună a fost aprobat un nou vaccin, cel produs de Moderna, urmând ca alte patru să intre în evaluare.
România a primit până la această dată, în trei tranșe, 300 de mii de doze, dar numărul vaccinurilor distribuite prin mecanismul UE ar putea crește după aprobarea de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a vaccinului anti-Covid produs de Moderna. Conform procedurilor, după aprobarea EMA, trebuie să își dea acordul și Comisia Europeană, dar acest lucru este mai mult o formalitate.
Serul Moderna are o eficienţă de 95 la sută, la fel ca vaccinul produs de Pfizer și prezintă avantajul că poate fi depozitat la o temperatură de minus 20 de grade Celsius şi nu la minus 80.
Moderna acționează la fel ca vaccinul Pfizer. Informaţia genetică pentru aşa-numita proteină Spike a coronavirusului (cea cu care se „agață” de celule) este introdusă în celulele umane cu ajutorul unor particole microscopice de grăsime. Acestea produc ulterior o proteină care slujeşte virusului drept cheie de acces în celule. Sistemul imunitar recunoaşte acea proteină şi formează anticorpi împotriva ei.
Înainte de aprobarea EMA, vaccinul Moderna a fost aprobat în SUA, unde se injectează deja din 21 decembrie. Este folosit pe scară largă în Canada și Israel.
Uniunea Europeană are comandate, încă din faza de testare, 160 de milioane de doze de vaccin Moderna.
Pe lângă cele două vaccinuri, EMA urmează să evalueze și vaccinul concernului suedezo-britanic AstraZeneca, realizat în colaborare cu Universitatea Oxford.
Acest vaccin este deja aprobat și se administrează în Marea Britanie.
La fel ca vaccinurile produse de Curevac, Johnson & Johnson şi Sanofi, sunt șanse mici ca AstraZeneca să primească aprobarea EMA în luna iauarie.
Rămâne totuși promițătoare aprobarea vaccinului produs de Moderna ceea ce va însemna, în practică, o accelerare a procesului de vaccinare în toată Europa.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.