Numărul de paturi contractabile la nivel judeţean rămâne aceleaşi, după redistribuirea către alte unități medicale, publice sau private. Totodată, cel mai mare spital din Oradea şi judeţ şi-a schimbat denumirea în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor.

În urmă cu aproximativ o lună, Dorel Dulău, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor, anunța, pe de o parte, că la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor urma să fie redus numărul de paturi, iar pe de alta, că va face demersurile necesare pentru menținerea numărului total de paturi contractabile la nivel județean: 3.525.

Directorul CAS Bihor a revenit miercuri, 28 decembrie, imediat după ședința Comisiei pentru stabilirea numărului de paturi contractabile pentru fiecare unitate sanitară cu paturi, cu precizări despre modul cum cele 118 paturi reduse de la spitalul menționat au fost repartizate altor unități medicale, publice sau private, din Bihor.

Din capul locului, interlocutorul nostru a precizat că, la repartizarea paturilor de spital contractabile, s-a ținut cont de trei criterii: întâi, au fost redate paturile reduse prin ordinul de ministru din 2021, după care au fost satisfăcute cererile de suplimentare înaintate de unitățile spitalicești publice, restul fiind apoi împărțite solicitanților din mediul privat. Astfel, beneficiarii acestei redistribuiri sunt următorii furnizori de servicii medicale: Spitalul Municipal Beiuș (cu 5 paturi repartizate), Spitalul de Psihiatrie Nucet (2), Spitalul Municipal Salonta (1), Spitalul Orășenesc Ștei (2), Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix (3), Spitalul Clinic CF Oradea (1), Spitalul Pelican (33), Spitalul Euclid Oradea (1), Spitalul NewMedics Oradea (3), Clinica Laser System (16), Clinica Lavinia Davidescu (8) și Spitalul President Premium Medcenter Băile Felix (43).

Dorel Dulău, directorul general al CAS Bihor, și-a exprimat satisfacția atât pentru păstrarea tuturor celor 3.525 de paturi de spital contractabile la nivel județean, cât și pentru modul clar și transparent în care paturile reduse de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor au fost redistribuite: „În urma unei evaluări interne la nivelul managementului administrației publice locale din Oradea, căreia Spitalul Județean îi este subordonat, s-a decis reducerea unui număr de paturi contractabile, în urma evaluării făcute de către Serviciul Relații contractuale din cadrul CAS, constatându-se că există un număr de 118 paturi disponibile. Astfel, cele 118 paturi contractabile la care Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor a renunțat - printr-o intervenție directă la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, chiar la nivelul doamnei președinte Adela Cojan, căreia îi mulțumesc personal - au rămas în județul Bihor, păstrându-se totalul de 3.525.

Astăzi (miercuri, 28 decembrie - n.r.), la ora 12.00, comisia de stabilire a paturilor contractabile pe anul 2023, comisie ce funcționează la nivelul CAS Bihor, a preluat aceste 118 paturi și le-a redistribuit unităților sanitare din Bihor.

Vreau să vă spun, de la început, că am stabilit niște principii care au fost aplicate în totalitate, respectându-se legea și ținându-se cont de specialitățile deficitare.

Suntem mai mult decât mulțumiți de faptul că toți membrii comisiei au fost de acord cu această împărțire. A fost o decizie unitară a zece reprezentanți, din care cinci ai CAS Bihor și cinci ai Direcției de Sănătate Publică Bihor, la care s-a adăugat acordul reprezentantului Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (OPSNAJ) și al celui de la Ministerul Transporturilor”.

Cu ocazia interviului de miercuri, Dorel Dulău, directorul general al CAS Bihor, a vorbit și despre schimbarea denumirii Spitalului Clinic Județean de Urgență, explicând motivele care au stat la baza acestei decizii.

„Spitalul Clinic Județean de Urgență și-a schimbat numele din «Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea» în «Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor», un lucru mai mult decât rezonabil având în vedere că este o unitate sanitară, un furnizor public al întregului județ, nu doar al municipiului Oradea, deci, oarecum, s-a revenit și cu denumirea în matcă”, susţine directorul general.

La finalul dialogului nostru, șeful CAS Bihor a subliniat că reușita păstrării, prin redistribuire, a tuturor celor 3525 de paturi contractabile la nivelul județului este în folosul asiguratului bihorean: „Considerăm că avantajat din toată această redistribuire de paturi este asiguratul bihorean. Nu am urmărit ca vreun furnizor să fie avantajat, ci am urmărit ca asiguratul bihorean să aibă acces la servicii medicale, publice și private, de calitate și în specialitățile la care până acum nu avea acces ori nu existau într-o cantitate suficientă”.