Şi în Bihor au apărut primele suspiciuni de gripă la Secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Oradea. În această săptămână au fost trimise la Bucureşti probele pentru analize, rezultatele urmând să le aflăm peste două săptămâni.

În ceea ce priveşte virozele, în fiecare zi apar câte 10-12 cazuri noi, dr. Lucia Mihalache recomandând vaccinarea antigripală pentru a preîntâmpina îmbolnăvirea, aceasta fiind cea mai bună metodă de prevenire, şi să se evite aglomeraţiile. Dacă apar simptome de răceală, temperatură, dureri de cap, de ochi sau tuse este indicată prezentarea la medicul de familie, în vederea examinării. În toată ţara, începând de la 1 ianuarie, au fost confirmate 80 de cazuri de gripă la persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani în 14 judeţe ale ţării şi în municipiul Bucureşti, cele mai multe fiind în Bucureşti, Iaşi şi Constanţa. Doar în ultima săptămână s-au înregistrat 21.948 cazuri de pneumonii, peste 4.000 de persoane fiind internate, şi 64.239 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, cu 2.906 internări.
În 11 ţări europene, printre care Spania, Italia, Ungaria, deja se înregistrează o epidemie de gripă, focare regionale în trei ţări, printre care şi Bulgaria, şi focare locale în 5 ţări, inclusiv România. Pentru prevenirea îmbolnăvirii, Ministerul Sănătăţii Publice recomandă continuarea vaccinării persoanelor din grupele de risc, izolarea persoanelor bolnave la domiciliu, evitarea contactului cu persoanele bolnave şi limitarea accesului aparţinătorilor în secţiile din unităţile sanitare considerate la risc.

Totodată este indicat să se efectueze zilnic triajul epidemiologic al personalului medical şi să se administreze vaccinuri antigripale celor care nu au fost vaccinaţi, dar şi triajul în unităţile de învăţământ.