Recent, Claudiu Lupău, managerul Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș, a anunțat finalizarea lucrărilor de modernizare a Compartimentului de Primiri Urgențe, în valoare de aproximativ 170 de mii de lei.

Interlocutorul nostru a precizat că întregul compartiment a fost reproiectat în vederea creșterii eficienței actului medical prestat aici: „Așa cum am mai menționat în mai multe rânduri, spitalul din Beiuș a beneficiat, în ultimii ani, de o foarte bună administrare și o stabilitate financiară, fapt ce rezultă din numeroasele investiții care s-au făcut, în special pe linie de infrastructură. Parte din aceste investiții au fost inițiate și gestionate de către Primăria municipiului Beiuș, iar o alta a fost realizată din veniturile proprii ale spitalului, reabilitarea Compartimentului de Primiri Urgențe fiind un astfel de exemplu. Aceasta a început în luna ianuarie a anului 2021 și a constat într-o recompartimentare, într-o eficientizare a întregului spațiu, care a implicat, practic, renovarea totală, începând cu schimbarea pavimentului, a rețelelor de oxigen, de încălzire și terminând cu înlocuirea mobilierului. Probabil că nu multe spitale din România se pot mândri cu realizarea unor astfel de lucrări din venituri proprii, ceea ce demonstrează, așa cum spuneam, o bună administrare a spitalului și, pentru că toate aceste realizări sunt pentru oameni și prin oameni, aș vrea să pomenesc aici un nume care a avut un aport esențial de-a lungul timpului în toate realizările - mai ales în partea aceasta de infrastructură - care s-au întâmplat la nivelul spitalului din Beiuș: este vorba de administratorul și consilierul juridic al spitalului, Cristian Laboș.

Activarea noului Compartiment Primiri Urgențe a fost condusă de directorul medical dr. Angela Ciuciu și de medicul coordonator al compartimentului menționat, dr. Marilena Giurgiu. Le felicit pentru noile roluri pe care le au în cadrul spitalului beiușean și le asigur de toată încrederea și de tot suportul meu, pentru tot ce vom avea de făcut împreună în acest spital.

Aș vrea să menționez faptul că această reabilitare a Compartimentului Primiri Urgențe este doar un prim pas spre standardele la care trebuie să ajungem într-un astfel de compartiment. Este absolut necesar să continuăm cu dotarea acestuia cu aparatura specifică unui Compartiment de Primiri Urgențe performant”.

Dr. Angela Ciuciu, directoarea medicală a spitalului, a coordonat C.P.U. din 2016 până în acest an, perioadă în care numărul pacienților a fost în continuă creștere, motiv pentru care angajarea de personal a devenit o necesitate:

„Adresabilitatea, în Compartimentul de Primiri Urgențe, a crescut an de an, până s-a ajuns la cincisprezece, șaisprezece mii de pacienți. Cu toate acestea, compartimentul a continuat să funcționeze cu numărul minim de personal din normele în vigoare, fapt ce a îngreunat sarcina fiecăruia dintre noi. Așadar, un obiectiv important pentru mine a fost suplimentarea posturilor în acest compartiment. Am obținut această suplimentare și acum așteptăm încadrarea bugetară pentru a putea face angajări pe posturile respective”.

Despre achizițiile viitoare din cadrul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș ne-a vorbit și noua coordonatoare a acestuia, dr. Marilena Giurgiu:

„Apreciez foarte mult efortul și toate resursele implicate în modernizarea Compartimentului de Primiri Urgențe, deoarece am creat un mediu adecvat, propice, pentru pacienții noștri. Este un prim pas foarte important pentru compartimentul nostru, dar îmi doresc să realizăm mai mult, să achiziționăm aparatura necesară îmbunătățirii performanței actului medical. De exemplu, un aparat de triaj ne-ar ajuta foarte mult la evaluarea mai ușoară a pacienților, pentru scurtarea timpilor de așteptare. Ne-am dori tărgi noi, mai funcționale, un ecograf portabil la patul bolnavului și altele.

De asemenea, tot în perspectiva creșterii calității actului medical, ne dorim să contribuim la pregătirea continuă, la un nivel performant, a tuturor celor care formează echipa C.P.U. pentru că, din păcate, în timpul anului de pandemie nu s-a realizat acest lucru, dar eu sunt optimistă că vom reuși!

Ne dorim un suflu nou, ne dorim colegi tineri care să vină alături de noi, medici, asistenți, care să lucreze pe aria mare de cazuistică pe care o poate oferi toată zona Beiușului. Momentan, așteptăm de la Ministerul Sănătății o încadrare bugetară a locurilor suplimentare care au fost aprobate”.

La finalul interviului acordat, directoarea medicală Angela Ciuciu a anunțat încă un obiectiv pe termen scurt pe care noua conducere a spitalului beiușean îl consideră prioritar: introducerea gărzii la domiciliul în specialitatea radiologie, ceea ce, în opinia interlocutoarei noastre, „ar contribui la realizarea obiectivului nostru general de reducere a transferurilor către alte unități spitalicești”.