Ministerul Sănătății (MS) a desemnat marți, 31 martie, 117 spitale și 44 de maternități unde vor fi îngrijiți bolnavii de Covid-19. Printre ele se află maternitatea și spitalul „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, care vor trata pacienții gravi și critici, precum și Fresenius NephroCare din Oradea, cu unitate satelit în Ștei, care va trata pacienții cu Covid-19, care fac dializă.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat ieri Ordinul de ministru privind Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul pandemiei Covid-19 și Lista spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv.

Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor reprezintă un document-cadru care instituie pașii care trebuie urmați de managementul unităților sanitare și măsurile pe care trebuie să le implementeze pentru izolarea și tratamentul cazurilor.

De asemenea, documentul conține reglementări privind modul de folosire a echipamentului individual de protecție (PPE) la nivelul unității sanitare, în mod rațional și corect, în funcție de secție, personal și tipul de activitate.

„Echipamentul individual de protecție trebuie utilizat pe baza riscului de expunere (ex. tipul de activitate) și a dinamicii de transmitere a agentului patogen (ex. contact, picături sau aerosoli). Tipul de PPE utilizat atunci când se oferă îngrijiri pacienților cu Covid-19 va varia în funcție de situație, personalul sanitar și activitatea desfășurată. Personalul medical implicat în îngrijirea directă a pacienților trebuie să utilizeze: halate, mănuși, mască și protecție oculară (ochelari de protecție sau scut facial)”, precizează comunicatul MS.

În mod specific, pentru procedurile generatoare de aerosoli pentru pacienții cu Covid-19 (ex. intubare, ventilație non-invazivă, traheostomie, resuscitare cardiopulmonară, ventilație manuală înainte de intubare, bronhoscopie, gastroscopie și recoltarea testelor PCR) personalul medical trebuie să utilizeze ca protecție, mănuși, halate, măști FFP2 și FFP3; de asemenea, se vor utiliza șorțuri impermeabile, în cazul în care combinezoanele sau halatele nu sunt impermeabile.

„În colaborare cu autoritățile administrației publice locale, pe baza analizei la nivel local a capacităților de îngrijire a pacienților, a fost elaborată și Lista cu spitalele de suport pentru pacienții cu Covid-19 care necesită tratament și pentru patologii specifice (afecțiuni cardiace, ortopedice etc). Astfel, au fost identificate și desemnate ca unități suport 57 de spitale, secții exterioare și corpuri de clădire, 44 de maternități, 60 de spitale și centre pentru realizarea procedurilor de dializă din toate județele țării și București. În spitale de suport sunt tratate cazuri pozitive la Covid-19 care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii”, arată sursa citată.

Toate unitățile sanitare din sistemul public și privat au obligația asigurării acordării îngrijirilor medicale tuturor pacienților, în concordanță cu prevederile planului de măsuri aprobat. Refuzul asigurării acordării îngrijirilor medicale conform atribuțiilor specifice se sancționează conform prevederilor legale.

Ordinul Ministerului Sănătății a fost publicat ieri în Monitorul Oficial. Acesta a fost adus la cunoștința managerilor unităților sanitare și a direcțiilor de sănătate publică într-o videoconferință condusă marți de ministrul Sănătății.