Schimbarea managerului Spitalului de Pneumoftiziologie din Oradea a fost pecetluită ieri de prefectul judeţului, de un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor şi un protest din partea angajaţilor. Evenimentul a fost întâmpinat cu ostilitate de peste 100 de cadre sanitare, care nu sunt de acord cu îndepărtarea de la conducere a ec. Dacian Foncea.

 

Numirea noului director la Spitalul Clinic de Pneumoftizilogie a avut loc ieri la sediul unităţii sanitare, eveniment la care unii reprezentanţi ai presei au fost anunţaţi doar de grupul de protestatari. Potrivit Ordinului Ministerului Sănătăţii din data de 15 decembrie 2009, "dr. Octavian Cuc se numeşte în funcţia de manager interimar al Spitalului de Pneumoftiziologie, până la revocarea unilaterală din funcţie de către ministrul Sănătăţii sau până la ocuparea postului prin concurs". Însoţit de prefectul judeţului, Gavrilă Ghilea, şi de directorul adjunct al Direcţiei Sanitare, dr. Zoia Bitea, noul mamager a procedat la primirea pe bază de protocol de predare-primire a patrimoniului, a situaţiei economico-financiare a spitalului şi a tuturor activităţilor aflate în derulare de la fostul director, ec. Dacian Foncea. În acelaşi Ordin este specificat că dr. Cuc, care a ocupat anterior un post de inspector sanitar la Sanepid, va beneficia de un salariu de bază de 2.560 de lei. Numirea oficială a managerului nu a fost făcută publică de autorităţile locale, ci de către un grup de peste 100 de angajaţi ai unităţii sanitare, care s-au adunat ieri în semn de protest faţă de schimbarea vechii conduceri. Potrivit unor surse din interiorul unităţii medicale, personalul sanitar nu este de acord cu Ordinul Ministerului Sănătăţii, pe considerentul că dr. Cuc a fost numit politic, cu atât mai mult cu cât, în timpul în care Dacian Foncea a fost director, spitalul nu a acumulat datorii, iar medicii nu au dus lipsă de materiale sanitare, nici pacienţii, de medicamente. Aceeaşi părere o împărtăşeşte şi fostul director, ec. Dacian Foncea, care a precizat că toată această mascaradă este de natură politică şi nu îi dă mai mult de o lună noului manager la conducerea spitalului.

 

De cealaltă parte, reprezentanţii DSP susţin că schimbarea s-a desfăşurat în termeni legali, în conformitate cu Ordinul Ministerului. Contactat telefonic, Foncea a ţinut să precizeze că nu a ştiut nimic de protestul angajaţilor şi de petiţia pe care aceştia au trimis-o la actualul ministru al Sănătăţii, bihoreanul Cseke Attila.