Studenţii luptă cu inima deschisă împotriva HIV/SIDA
Un grup de studenţi de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea au distribuit pliante, materiale informative şi prezervative tinerilor care au trecut ieri prin zona centrală a oraşului. Manifestarea, organizată de către Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, a marcat Ziua Naţională de luptă împotriva HIV/SIDA, celebrată anul acesta sub sloganul "Deschide-ţi inima! SIDA poate fi învinsă cu tratament neîntrerupt!".
Evoluţia acestei boli a intrat în atenţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a multor organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale din întreaga lume, deoarece numărul celor infestaţi este deosebit de ridicat şi creşte în ritm accelerat. România, din fericire, este mai puţin afectată decât alte state din Uniunea Europeană. Datele Institutului Naţional de Boli Iinfecţioase "Prof. dr. Matei Balş", din Capitală, arată că până la începutul acestei luni 8.857 de români au fost diagnosticaţi cu HIV/SIDA, aproximativ 7.000 fiind tineri cu vârsta sub 14 ani. La nivelul judeţului Bihor, Biroul de Promovare a Sănătăţii are în evidenţă, până în acest moment, 21 de persoane seropozitive, din care 16 se află sub tratament, restul neavând un domiciliu stabil. Potrivit dr. Zoia Bitea, directorul adjunct pe sănătate publică şi programe, în perioada 2007-2008, HIV/SIDA a provocat patru decese, iar în primele luni ale anului în curs s-au înregistrat trei cazuri noi, din care o femeie însărcinată. Biologul Carmen Dinescu, care s-a ocupat de organizarea evenimentelor şi informarea elevilor asupra educaţiei sexuale, a precizat că în primele luni din 2009 peste 1.000 de bihoreni s-au testat gratuit, instituţia sanitară dispunând de 4.000 de kituri de testare HIV/SIDA. Medicii spun că în Bihor situaţia îmbolnăvirilor nu este la fel de gravă ca în alte judeţe, aceştia considerând că tinerii au un bagaj minim de cunoştinţe sexuale, mai ales că o mare parte din bihorenii bolnavi au fost infectaţi la sfârşitul anilor '80 şi începutul anilor '90, prin instrumentar nesteril sau prin transfuzii de sânge. În acest context, dr. Călin Sonea, Carmen Dinescu şi sociologul Adina Lazăr au desfăşurat, încă din noiembrie, activităţi în şcolile şi facultăţile din oraş. De asemenea, în colaborare cu autorităţile locale, inspectorii sanitari testează trimestrial aproximativ 20 de prostituate, care îşi fac veacul pe străzile periferice.
Tocmai pentru a atrage atenţia tinerilor asupra riscurilor sexului neprotejat, mai mulţi studenţi de la FMF au împărţit ieri materiale informative şi prezervative şi au aşezat pe gazonul din Parcul Libertăţii o panglică roşie, mare de câţiva metri, care semnifică lupta împotriva HIV/SIDA.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.