Terapia 3 C, dezvoltată de profesorul Paul Cojocaru, presupune dezvoltarea abilităţilor de coordonare, conştientizare şi concentrare a persoanelor care suferă de autism, prin mişcare. Workshopul, realizat în premieră la Oradea, nu a stârnit interesul terapeuţilor din şcolile speciale.  În schimb părinţii, s-au arătat deschişi spre inovare.

Sâmbătă, la Oradea, a avut loc în premieră un workshop, Terapia 3C, realizat de constănţeanul Paul Cojocaru, un antrenor de qwan ki do, special pentru copiii care suferă de autism. Paul Cojocaru a pus bazele acestei terapii prin sport, după ce a observat, lucrând cu copii bolnavi, efectele benefice pe care le au aceste exerciţii în ce priveşte dezvoltarea abilităţilor de coordonare, conştientizare şi concentrare. Astfel de workshop-uri au fost susţinute de profesor în Constanţa, Bucureşti sau Cluj, unde s-au bucurat de un real succes, iar asociaţia SOS Autism Bihor, a reuşit să organizeze un astfel de curs şi la Oradea.

„Din păcate, terapeuţii şi profesorii de kinetoterapie din şcolile speciale s-au arătat reticenţi în faţa acestei metode noi", spune Simona Zlibuţ, vicepreşedinte al Asociaţiei. Nu este prima dată când membrii organizaţiei se lovesc de reticenţă. „Am adus la Oradea, în premieră naţională, terapeuţi celebri din SUA sau Europa, dar nici prezenţa acestora nu a stârnit interes", mai explică Zlibuţ.

SOS Autism Bihor nu a perceput nicio taxă, în afară de onorariul profesorului (150 de lei pentru terapeuţi şi 50 de lei pentru părinţi şi studenţi). Părinţii copiilor bolnavi, membrii asociaţiei, voluntari - studenţi ai Facultăţii de Psihologie, dar şi două familii din Alba Iulia, au fost prezenţi la curs care le-a oferit şi posibilitatea de a deveni formatori ai Terapiei 3 C.

„Pentru noi este un câştig, fiindcă vom pune în practică ce am învăţat în cadrul orelor de terapie ocupaţională organizate de asociaţie", spune Zlibuţ.

Beneficiile terapiei

Timp de trei ani profesorul Cojocaru a lucrat la elaborarea acestei terapii prin sport.

„Am elaborat şi utilizat terapia 3C pentru a ajuta copiii cu autism, dar credem că aplicabilitatea ei poate fi extinsă şi la ameliorarea diferitelor tipuri de retard psiho-motric asociat cu alte tulburări", spune Paul Cojocaru.

Prin Terapia 3 C, copilul va învăţa să meargă corect, să alerge, să manipuleze obiecte, să meargă în echilibru pe o bârnă, să schimbe voluntar direcţia mersului. De asemenea, va deveni conştient de utilitatea şi valoarea mişcărilor, va conştientiza contextul în care se află şi prezenţa celor din jur. Nu în ultimul rând, învaţă ce este disciplina şi obţine un minim de abilităţi de comunicare. Practic, terapia îl ajută să devină dintr-un copil asistat permanent, într-un copil parţial asistat, sau chiar neasistat. Aşa cum povesteşte Simona Zlibuţ, prezenţa profesorului la Oradea a fost necesară pentru ca aceste exerciţii să fie învăţate şi practicate corect.

„În prima parte a zilei, la workshop au fost prezenţi părinţii alături de copiii lor. Este important pentru că nu poţi învăţa corect principiile terapiei doar urmărind videoclipuri. Fiecare copil cu tulburări din spectrul autist are manifestări diferite. Nu poţi lucra la fel cu toţi, este nevoie să faci un program specializat pentru fiecare în parte", a mai subliniat vicepreşedintele.

La ora actuală, SOS Autism Bihor are 51 de membri, din care 27 sunt activi. Numărul cazurilor cu autism din judeţ este mult mai mare, dar nu există încă o statistică oficială. „Sunt părinţi care refuză realitatea şi nu-şi declară copilul. Sunt alţii care locuiesc la ţară şi nu se pot deplasa în Oradea pentru terapie. Mai există şi copii care sunt excluşi din sistemul de învăţământ în masă, unde oricum nu sunt acceptaţi decât până în clasa a X-a", susţine Simona Zlibuţ. Astfel, aceşti copii ies din evidenţele oficiale, iar organizaţia nu-i poate ajuta momentan, pentru că nu are acreditarea necesară unui centru de zi.

„Am obţinut prin parteneriatul cu ASCO un spaţiu, dar este prea mic pentru a putea amenaja, conform standardelor impuse, un centru de zi"