Remedii din albăstrele

*Florile de albăstrele (Centaurea cyanus) nu numai că ne încântă privirea, dar au totodată darul de a ne sluji sănătatea.
În scopuri medicinale, de la albăstrele se adună numai florile de culoare albastră, înlăturându-se cele de culoare alb-roz, culese eventual din greşeală. Eliminarea acestora se face înainte de uscare, deoarece din produsul uscat ele se înlătură foarte greu. Florile se adună numai pe timp uscat, după ce roua s-a ridicat şi în momentul când ele sunt complet deschise. Uscarea se face întinzând florile în straturi foarte subţiri. În cazul uscării cu ajutorul căldurii artificiale, temperatura nu trebuie să depăşească 35°C. Din 3-4 kg flori întregi proaspete cu receptacul se obţine 1 kg produs întreg uscat. Albăstrele au indicaţii în diaree, dispersie, afecţiuni renale şi ale vezicii urinare, deoarece au calităţi antidiareice şi diuretice (intră în compoziţia ceaiului diuretic 2). Pentru aceste indicaţii se utilizează o infuzie ceva mai slabă, dintr-o jumătate de linguriţă la o cană de apă clocotită, care se bea în 2-3 reprize, cel mai bine cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Florile au acţiune diuretică, iar sub formă de băi se folosesc în diferite boli de ochi (iritaţii oculare). La nivel local, albăstrelele hidratează, elimină substanţele toxice sau substanţele de degradare. De asemenea, atenuează mult cearcănele. Prin hidratare, se opun apariţiei ridurilor mici care se formează la coada ochiului. Albăstrelele se utilizează sub formă de compresă din infuzie concentrată. La o cană cu apă se folosesc o lingură, sau o lingură şi jumătate, cu flori de albăstrele. Acestea se opăresc şi se ţin 5 minute acoperite cu o farfurie, după care, la temperatura corpului, se pun comprese pe faţă timp de 20, chiar 30 de minute. Compresele se fac măcar de două ori pe săptămână. Albăstrele mai au acţiune diuretică şi astringentă; acţiunea diuretică este mai bună dacă se asociază cu frunze de mesteacăn, frunze de merişor şi cozi de cireşe. Infuzia din flori de albăstrele (o linguriţă de flori la o cană de apă, 2-3 căni/zi) are şi proprietatea de a diminua ritmul de depunere a colesterolului, pigmenţilor şi sărurilor biliare în formarea de calculi biliari şi ajută chiar la eliminarea lor. În uz extern, posibilităţile de tratare sînt mult mai diversificate, incluzînd spălături oculare, comprese, cataplasme şi instilaţii în ochi. Albăstrelele, cu efect antiinflamator şi astringent, sunt recomandate în oftalmologie, pentru prevenirea apariţiei şi reducerea iritaţiilor şi înroşirii pleoapelor. Datorită proprietăţilor tonifiante şi calmante, albăstrelele sunt indicate şi în tratamentele muşchilor faciali şi asupra ridurilor, aplicîndu-se pe faţă comprese cu infuzie de flori de albăstrele (o lingură de flori la doua pahare cu apă).

Cafeaua protejează creierul
*Cafeaua băută zilnic în cantităţi moderate are efectul de a micşora riscul de îmbolnăvire de demenţă prin faptul că blochează o parte din acţiunea distructivă a colesterolului asupra organismului.
Studiu american, publicat în ultimul număr al revistei Journal of Neuroinflammation, relevă că băutura cu care ne-am obişnuit dimineţile are rol protector împotriva maladiei Alzheimer. Cercetătorii americani au oferit cofeină unor iepuri hrăniţi cu alimente bogate în grăsimi şi au observat rezistenţa "barierei" vitale dintre creier şi restul organismului, cofeina nepermiţînd sângelui bogat în grăsimi să alimenteze sistemul nervos central. Această "barieră" de sânge a creierului este un filtru care protejează sistemul nervos central de agenţii chimici cu potenţial nociv purtaţi prin sânge în restul organismului. Alte studii în domeniu au demonstrat că un nivel ridicat de colesterol în sânge poate face ca aceste filtre să devină mai permisive. "Cofeina este un drog sigur şi la dispoziţia tuturor, iar abilitatea sa de a stabiliza filtrele de sânge ale creierului o recomandă ca pe o soluţie în terapiile împotriva unor afecţiuni neurologice", a explicat dr Jonathan Geiger, de la University of North Dakota.

Mască pentru tenul "veşted" şi palid
Tenul palid, care se descuamează şi nu mai are culoare şi strălucire, poate redeveni frumos după 2-3 aplicări ale unei măşti cosmetice naturale, uşor de pregătit acasă. Pentru astfel de preparat este necesar un morcov proaspăt, nu prea mare, care se rade pe cea mai măruntă răzătoare. Produsul zemos se amestecă cu o linguriţă de miere de albine, câteva picături de zeamă de lămâie şi un strop de lapte demachiant ca bază. Totul trebuie amestecat foarte bine şi aplicat imediat pe faţă. După 20 de minute de la aplicare, se îndepărtează cu infuzie călduţă de plante, iar tenul nu se fardează cel puţin o oră. După 10 astfel de aplicaţii, făcute la interval de 2-3 zile, efectele sunt benefice, pielea este elastică, luminoasă şi catifelată.

Cura cu stafide
Cântăriţi un kilogram de stafide uscate şi mîncaţi în fiecare zi, pe stomacul gol, exact 40 boabe. Când se vor termina toate boabele, luaţi încă un kilogram şi-l mâncaţi după următoarea schemă: prima zi 40 boabe, a 2-a zi 39 boabe, a 3-a zi 38 boabe s.a.m.d, până ajungeţi la 10 boabe. Fitoterapia recunoaşte faptul că stafidele ajută la întărirea muşchiului cardiac. Un astfel de tratament se face de 2 ori pe an.

Hreanul, remediu natural
O lingură de hrean ras amestecat cu miere luată dimineaţa, timp de o lună de zile, stimulează puternic pofta de mâncare. Cei care au ţinut o astfel de cură spun că li s-a făcut o "foame de lup". Un alt remediu din hrean, util în acelaşi scop, este cu rădăcini tăiate în felii şi aşezate, în straturi subţiri, pe o plasă suspendată, deasupra unei farfurii, straturile acoperindu-se cu zahăr. Siropul scurs se foloseşte în doze de 1-2 linguri pe zi, pentru copiii anemici, fară pofta de mâncare. Hreanul macerat în bere, timp de 3 zile, se foloseşte contra frigurilor. Frunzele zdrobite vindecă locurile înţepate de insecte. În caz de bronşită acută şi cronică, se poate prepara macerat din 15-30 g hrean ras la 1 l de apă; se fierbe 5 minute, după care se macerează timp de 12 ore; se consumă 2 ceşti/zi, între mesele principale.

Alimente şi ceaiuri care înlătură ameţelile
Ameţelile sunt senzaţia de tulburare a stabilităţii, în care ni se pare că tot ceea ce ne înconjoară se învârteşte. În cazul unei ameţeli puternice, omul îşi poate pierde echilibrul. Ameţelile pot fi şi o consecinţă a tulburării funcţiilor aparatului vestibular, a unei afecţiuni cerebrale, a unei afecţiuni a sistemului cardiovascular, a ochilor sau urechilor. În afară de aceste cazuri, ameţelile pot apărea şi ca urmare a intoxicaţiilor cu produse alimentare, a consumului de alcool sau ca rezultat al unor traume. Dacă ameţelile apar pe terenul unei activităţi intelectuale intense, trebuie să acordaţi mai multă atenţie alimentaţiei; trebuie să consumaţi cât mai multe produse care conţin fosfor, pentru că această substanţă intră în componenţa creierului, iar în cazul unei activităţi intelectuale intense, cantitatea de fosfor scade. Trebuie astfel să consumaţi cât mai mult peşte, ouă (în special gălbenuşuri), brânză, ridichi, castraveţi, migdale, mazare, nuci. Foarte indicată pentru a scapă de ameţeli este tinctura de trifoi sălbatic: 2 linguri cu vârf de trifoi (50 g) se pun într-o jumătate de litru de alcool, se lasă la macerat 10 zile, apoi se ia câte o linguriţă înainte de masă, timp de 3 luni, cu pauze de cîte 10 zile la fiecare lună. În acelaşi scop se mai pot folosi, intern, frunzele opărite de roiniţă. Foarte recomandat în caz de ameţeli şi dureri de cap este decoctul de gălbenele: se pun 10 g flori de gălbenele (foto) în 200 ml de apă fierbinte şi se iau 1-3 linguri de decoct, de 3 ori/zi. Se foloseşte ca mijloc diuretic în cazul ameţelilor, dar şi al afecţiunilor vezicii urinare (în cazul pietrelor şi nisipului la vezica urinară), în cazul rahitismului, al tusei, al afecţiunilor stomacului şi ca mijloc de reglare a menstruaţiei. Medicina populară recomandă, de asemenea, pentru ameţeli, infuzia din rădăcini de iarbă-mare: o linguriţă de rădăcini tăiate mărunt se pune într-un pahar de apă fiartă şi răcită, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară; se bea câte un sfert de pahar, de 4 ori/zi, înainte de masă. Aceasta infuzie este indicată în cazurile de ameţeli, dar şi în bronşită, tuse, dureri de cap, afecţiuni ale tubului gastro-intestinal şi ale ficatului.