Ultimatum de cinci zile - Numirile managerilor de spitale, prilej de dispută juridică
Prefectura Bihor a dat vineri un ultimatum de cinci zile lucrătoare Primăriei Oradea şi Consiliului Judeţean pentru a-i pune la dispoziţie acte doveditoare care au stat la baza numirii managerilor interimari de spitale din Oradea. Prefectul judeţului susţine că, în cazul în care instituţia nu va primi actele solicitate, va ataca în contencios administrativ numirile. Indiferent însă dacă actele vor fi trimise sau nu, se pare că procesul va avea loc deoarece instituţiile amintite interpretează diferit aceeaşi lege.
"Direcţia Juridică a Prefecturii a constatat că unii manageri de spitale nu îndeplinesc condiţiile cerute de lege pentru a fi numiţi manageri. De la Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean am primit doar dispoziţiile de numire fără documentele doveditoare care să ateste faptul că sunt competenţi să ocupe acele posturi. Astfel, am acordat un termen de cinci zile lucrătoare pentru a da posibilitatea instituţiilor respective sau managerilor să le prezinte instituţiei Prefecturii", a declarat vineri prefectul Gavrilă Ghilea. Dacă în acest răstimp nu vor primi actele respective, prefectul a spus că va contesta în contencios administrativ numirile. Oricum, prefectul pare decis să blocheze numirile, indiferent dacă va primi sau nu documentele cerute, susţinând că persoanele respective nu îndeplinesc criteriile Legii 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii. Argumentul forte invocat de prefect este faptul că niciunul dintre manageri nu a terminat un curs organizat de Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar (SNSPMS), conform art.178 alin.2 din legea amintită. Numai că textul de lege invocat este mult mai permisiv, spunând că "managerul persoană fizică sau reprezentantul desemnat de managerul persoană juridică trebuie să fie absolvent al unei instituţii de învăţământ superior şi al unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii Publice şi stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii publice", fără a face referire expresă la SNSPMS. Apoi, Şcoala Naţională de Sănătate Publică este instituţie autorizată provizoriu pe cinci ani, Consiliul Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare urmând să acorde acreditarea finală, din acest punct de vedere instituţia nefiind cu nimic mai presus decât alte instituţii de învăţământ superior care organizează cursuri de management sanitar.
În plus, prin Ordinul ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, prin care este aprobat "Regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de manager persoană fizică, din spitalele publice şi din reţeaua de asistenţă medicală a Ministerului Sănătăţii", la art.1 se prevede că "pot fi numiţi manageri absolvenţi ai unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii, sau sunt absolvenţi ai unui masterat sau doctorat în management sanitar, economic sau administrativ organizat într-o instituţie de învăţământ superior acreditată, potrivit legii". La alineatul următor se continuă: "pentru spitalele clinice în care se desfăşoară şi activitate de învăţământ şi cercetare ştiinţifică medicală, managerul trebuie să fie cadru universitar sau medic primar şi să fie absolvent al unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii".
Prefectul Gavrilă Ghilea spune că este un susţinător al descentralizării spitalelor, dar în aceeaşi măsură afirmă că trebuie să cunoască cine sunt persoanele numite în funcţia de manageri, dacă sunt competente să conducă un spital şi să asigure un standard normal pentru o ţară membră a Uniunii Europene. Patru dintre managerii numiţi de Primăria Oradea au obţinut diplome în management sanitar în urma absolvirii unor cursuri de master organizate de Facultatea de Medicină din Oradea, avizate de ministerul Educaţiei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.