Oradea este un oraş tot mai important pe scena medicinei naţionale şi internaţionale. Anul acesta, cele mai importante cinci conferinţe internaţionale de anvergură, din România, au fost găzduite de Oradea şi Băile Felix. Ultimul eveniment de aces fel este conferinţa Urogyn 2016, la care sunt prezenţi 250 de specialişti din întreaga ţară şi din străinătate.

 

Startul conferinţei s-a dat ieri, la ora 9.00, la Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, într-o sală aproape neîncăpătoare.

„Vor fi câteva zile importante în care vom opera împreună, vom învăţa şi vom acumula experienţă. Astăzi (n.r. - ieri) vor intra în operaţii 6 paciente care suferă de prolaps urogenital, iar mâine ne vom axa pe pacienţi cu incontinenţă urinară”, a spus Gheorghe Bumbu, urologul în jurul căruia se învârte tot evenimentul. Chirurgul Adrian Maghiar a spus că Oradea este unul dintre puţinele oraşe în care universitatea şi municipalitatea conlucrează pentru binele spitalelor şi al pacienţilor, iar Carmen Pantiş a lăudat munca urologului Gheorghe Bumbu: „Congresul este unul din cele cinci evenimente de importanţă internaţională desfăşurate anul acesta la Băile Felix şi este o mândrie pentru noi, medicii din Oradea. Cele două teme alese anul acesta, prolapsul urogenital şi incontinenţa urinară, sunt foarte importante ţinând de o patologie pe care femeile în general o ascund, suferind în tăcere”, a explicat Pantiş. Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, Gheorghe Carp a spus că, în măsura în care s-a putut, doctorului Bumbu i s-a pus la dispoziţie tot ce a cerut, iar urologul nu a dezamăgit: „Sperăm ca anul viitor să inaugurăm şi o nouă secţie de urologie la Spitalul Judeţean”. Managerul Spitalului Municipal, Elena Moldoveanu, a lăudat faptul că evenimentul îmbină partea practică cu cea teoretică. Daniela Rahotă (şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor) a spus că, prin răspândirea de cunoştinţe şi schimburile de experienţă, evenimentul va contribui substanţial la îmbunătăţirea calităţii vieţii femeilor.

Invitat să spună câteva cuvinte, fostul ministru al Sănătăţii, Ladislau Ritli, i-au fost aduse mulţumiri pentru că datorită lui există astăzi uroginecologia, ca disciplină de studiu complementară în România: „Cea mai bună dovadă că a fost o decizie bună este această a VIII-a ediţie a conferinţei şi faptul că specializarea are continuitate”, a spus Ritli, care a mai adăugat că şi-ar dori o preocupare şi mai mare pentru urologia copilului, el fiind pediatru.

Atât după festivitatea de deschidere, cât şi astăzi, la Spitalul Municipal se fac operaţii demonstrative (transmise în direct pe web) şi workshopuri pe tema „Tehnici chirurgicale în incontinenţa urinară şi prolapsul urogenital”. Partea de teorie a conferinţei va ţine două zile (11-12 noiembrie) şi se va desfăşura la Hotelul Internaţional din Băile Felix.