Bolnavii de cancer din Bihor sunt trataţi în condiţii greu de imaginat. Situaţia tragică în care se află Secţia de Oncologie de la Staţionarul II s-a rezolvat doar pe jumătate, iar ultima speranţă rămâne ajutorul din partea Ministerului Sănătăţii. Potrivit managerului Spitalului Clinic Judeţean, dr. Florian Bodog, în interiorul secţiei au fost schimbate doar instalaţiile termice, conductele şi au fost montate câteva calorifere.

 

Conducerea unităţii este hotărâtă ca mâine, odată cu vizita ministrului Sănătăţii în Oradea, să facă cunoscută situaţia în care se află Secţia de Oncologie şi să solicite fonduri pentru reabilitarea ei. În urmă cu aproximativ două luni, am fost sesizaţi de câţiva bihoreni internaţi la Secţia de Oncologie în legătură cu condiţiile precare din unele saloane, şi anume pete mari de igrasie şi pereţi cu tencuiala scorojită. Din păcate, şi la câteva luni de la sesizarea cazului, situaţia a rămas aceeaşi. Cu cea mai mare rată de mortalitate, domeniul oncologic nu dispune de fonduri suficiente, cu toate că numărul pacienţilor afectaţi de diferite forme de cancer este în continuă creştere. Conducerea spitalului s-a ocupat recent de înlocuirea vechilor ferestre cu geamuri termopan, însă doar pe partea din interior, deoarece edificiul este considerat imobil de patrimoniu. Potrivit managerului, dr. Florian Bodog, au fost schimbate instalaţiile termice, conductele şi au fost montate calorifere în toate cele 23 de saloane, dar lucrările de reabilitare au fost sistate din cauza fondurilor financiare insuficiente. Mai grav este că în zilele ploioase, picăturile de apă reuşesc să se înfiltreze prin tavan, în saloane formându-se pete mari de igrasie. În acest context am aflat că problemele pornesc de la acoperişul unităţii sanitare, unde s-au format crăpături care creează mari probleme pacienţilor, în special pe perioada sezonului ploios.

 

Directorul spitalului a solicitat de urgenţă Consiliului Local fonduri pentru repararea acoperişului şi pentru alte lucrări capitale, dar nu a primit niciun răspuns. Din păcate, nici holurile nu au fost zugrăvite de câţiva ani, dar pacienţii speră ca odată cu vizita ministrului Sănătăţii în judeţ, situaţia să se remedieze şi să nu mai fie nevoiţi să aducă de acasă radiatoare, plapume sau perne.