Beneficiarii de vaccinare antigripală pot obține vaccinul pe bază de prescripție medicală, fără ca DSP Bihor să mai distribuie dozele de vaccin către medici vaccinatori. Mai mult, în unele situații vaccinul este 100% compensat și poate fi inoculat direct în farmacie.

Beneficiarii de vaccin gripal compensat trebuie să se adreseze la medicii prescriptori, reprezentați de medicii de familie și medici de toate specialitățile aflați în contract cu o casă de asigurări de sănătate, pentru eliberarea unei rețete compensate. Aceasta poate fi 100% compensată pentru copiii cu vârsta mai mare sau egală cu 6 luni și mai mică de 19 ani, gravide, persoane cu vârsta mai mare sau egală cu 19 ani și mai mică de 65 de ani aflate în una dintre următoarele situații: boli cardio-vasculare cronice, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, boli hepatice cronice, boli neurologice cronice, boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune, malformații congenitale, obezitate, asplenie, persoane cu infecție HIV/SIDA, cu terapie imunosupresoare, cu transplant cu imunosupresia congenitală. Vaccinul este 100% gratuit și pentru persoane cu vârsta de peste 65 de ani și pentru personalul medico-sanitar și auxiliar. Vaccinul este 50% compensat pentru persoane cu vârsta mai mare sau egală cu 45 ani și mai mică de 65 de ani, fără boli cronice.

„Precizăm că persoanele care nu sunt incluse în categorile de compensare (100% sau 50%) din lista de mai sus pot să se vaccineze după achiziția vaccinului cu plata integrală a acestuia.

Eliberarea rețetei de vaccin gripal poate fi efectuată de orice farmacie în contract cu casa de asigurări de sănătate care are în stoc vaccinul gripal 2023/2024. După ridicarea vaccinului, beneficiarul poate să se adreseze fie la un medic vaccinator, fie la o farmacie care desfășoară activități de vaccinare în vederea vaccinării”, se afirmă într-un comunicat al Direcției de Sănătate Publică Bihor.

 

Farmacii la care vă puteți vaccina direct

Medici vaccinatori pot fi toți medicii de familie din județul Bihor, medici epidemiologi, de boli infecțioase, pediatri și medicii din orice altă specialitate care au un atestat de vaccinologie.

Toți medicii vaccinatori trebuie să fie în contract pentru furnizarea de servicii de vaccinare cu direcția de sănătate publică județeană, să dețină cont în Registrul Electronic Național de Vaccinare și să aibă obligația înregistrării administrării vaccinului și raportării RAPI (reacții adverse post-vaccinale indezirabile).

Există și farmacii care fac vaccinare antigripală. Este vorba despre farmaciile Dr. Max din Oradea, str. Ștefan Octavian Iosif nr 7 - Decebal Retail Parc, din Calea Aradului DN 79 FN, Galeria Carrefour – Era și cea de pe str. Ogorului nr 171, Hipermarket Auchan, farmacia Help Net din Oradea, Bd Decebal nr 22, Bl C104/B, farmacia Codins din Oradea, str. Meziadului nr 2, farmacia Rodia din Oradea, str. Doina nr. 26, bl PC nr. 86 și farmacia Medica Plus din Oradea, str. Ion Bogdan nr 11A.

Serviciul de administrare a vaccinului gripal (inocularea) este gratuit pentru beneficiar, atât la medicii vaccinatori, cât și la farmacii. 

Deoarece lista farmaciilor și locațiilor din județul Bihor la care se efectuează vaccinarea antigripală este actualizată continuu, DSP Bihor va posta periodic pe site-ul propriu (dspbihor.gov.ro) locațiile actualizate ale farmaciilor în care se desfășoară vaccinarea antigripală. 

DSP Bihor a informat toți furnizorii de servicii medico-farmaceutice implicați în procesul de vaccinare antigripală privitor la obligativitatea respectării și aplicării reglementărilor legale incidente aplicabile în vigoare.