Vaccinaţi-vă, dacă sunteţi muşcaţi de animale - Netratată, rabia e letală
Chiar dacă în Bihor nu a mai fost confirmat de 30 de ani un caz de rabie (turbare), numărul celor care se prezintă la spital pentru că au fost muşcaţi de diferite animale nu este unul neglijabil, ceea ce înseamnă că boala poate apărea oricând. Anul acesta, s-au prezentat la spital, cu diferite muşcături sau zgârieturi de animale, 418 persoane.
În fiecare an, pe 28 septembrie, se marchează în toată lumea Ziua Mondială de luptă împotriva rabiei. Cu această ocazie, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a organizat o conferinţă de presă la care au participat, alături de şeful DSP, Daniela Rahotă, şi directorul adjunct Zoia Bitea, doi reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, Simona Pop - şefa Serviciului Laborator Sanitar-Veterinar şi Aurel Indrie - şeful Serviciului de Sănătate şi Bunăstare Animală.
„Campania de prevenire împotriva rabiei are ca obiectiv atenţionarea populaţiei cu privire la acest virus. Rabia se transmite prin salivă de la animalele infestate care devin brusc mai agresive. Netratată, rabia este letală şi este îngrijorător că, în general, jumătate dintre cei infectaţi sunt copii, care sunt prietenoşi cu animalele. La nivel global, 55.000 de persoane mor anual din cauza rabiei. În România, în 2008 a fost înregistrat un singur caz, un bărbat muşcat de un lup, în 2009 tot un caz, în 2010 două cazuri, unul în Olt şi altul în Giurgiu, în 2012 un singur caz, cel al unei fetiţe din Bacău. Îngrijorător este că în 2014, în Bihor, au apărut focare noi de animale infectate, fiind identificate alte 10 cazuri", a spus Zoia Bitea.
Câini şi pisici agresive, vulpi cuminţi!
Conform dr. Aurel Indrie, în 2013, în Bihor, din 33 de vulpi verificate 13 prezentau acest virus, iar în 2014 au mai fost identificate 9 cazuri.
„Există un program naţional prin care vulpile sunt vaccinate oral, prin momeli distribuite în zonele în care trăiesc. Anul acesta au fost distribuite 25 de doze de vaccin pe kilometru pătrat. Aceaste momeli sunt concepute pentru vulpi, dar şi celelalte animale, care le consumă, sunt astfel vaccinate. În Bihor am identificat mai multe cazuri de animale infestate în nordul judeţului. Ca simptome, câinii şi pisicile care au rabie devin mai agresivi, în timp ce vulpile devin mai cuminţi. La om se manifestă prin agresivitate, hiperexcitaţie şi paralizie, care duce la moarte", a declarat Aurel Indrie.
În Oradea, toate muşcăturile de animale sunt vaccinate la Centrul Antirabic care funcţionează la Spitalul Municipal. Cele mai multe muşcături înregistrate (75%) sunt muşcături de câine, dar se prezintă şi pacienţi muşcaţi de pisică (12%) sau şobolan (8%).
DSP Bihor recomandă populaţiei să evite contactul cu animalele sălbatice, să supravegheze copiii şi să nu îi lase să atingă animalele necunuscute, chiar dacă sunt prietenoase, să anunţe unităţile sanitar-veterinare dacă observă animale care se comportă neobişnuit, să nu lase afară resturi de alimente care pot atrage animalele sălbatice, să-şi vaccineze animalele de companie împotriva rabiei (vaccinul fiind obligatoriu), să evite contactul cu liliecii şi cu cadavrele animalelor şi să se adreseze de urgenţă medicului, dacă au fost muşcaţi sau zgâriaţi de animale (după ce, în prealabil, au spălat şi au dezinfectat bine rana).
Locuri de munca ! Baza: contract legal! NU este MLM si nici joc piramidal! Cautam operatori online care pot castiga cel putin 300 de dolari lunar, muncind doar 3 ore pe zi Pentru detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: fam_serdean@yahoo.com
Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email:iuliasimonacaprarin@gmail.com