De la începutul anului şi până pe 31 august, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a contabilizat şi investigat 102 cazuri de toxiinfecţii alimentare, unul finalizându-se cu decesul pacientului. Dintre cele peste o sută de toxiinfecţii, 93 au provenit din opt focare, trei colective şi cinci familiale, iar alte nouă cazuri au fost cazuri izolate, apărute sporadic.

 

Conform situaţiei întocmite de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor, cele 93 cazuri de toxiinfecţii alimentare (TIA) din cele opt focare au fost tratate la secţiile de boli infecţioase din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea, respectiv Spitalul Municipal "Ep. N. Popovici" Beiuş, şi au avut o evoluţie clinică de la forme uşoare până la deces, într-unul dintre cazuri. 14 cazuri au fost catalogate uşoare spre medii, 56 - medii, 18 - medii spre grave şi patru grave. Cele nouă cazuri izolate au prezentat forme medii în evoluţia bolii, toţi pacienţii fiind internaţi şi trataţi la Secţia de boli infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea.

Din constatările specialiştilor DSP, materiile prime care au cauzat toxiinfecţiile sunt variate, anchetele efectuate identificând drept responsabile de declanşarea intoxicaţiilor: produsele din carne - 66 de cazuri, ouăle - 26 de cazuri, brânza telemea - 6 cazuri. "Numărul de situaţii se referă la focarele şi cazurile individuale de TIA; materia primă este necunoscută pentru un focar în care s-a consumat prăjitură tip cremeş şi doboş în reţeaua comercială din Debreţin, Ungaria", se precizează în studiul DSP Bihor.

 

Marele vinovat - Salmonella

"Alimentele incriminate nu au diferit mult faţă de cele citate în literatura de specialitate, predomină oul şi carnea. Ca materie primă acestea stau la baza preparării produselor culinare: prăjituri preparate în casă, salate bazate pe ou crud, chiftele, şniţele. Agentul patogen cauzal a putut fi identificat la examinarea a 71 pacienţi (68 pozitivi pentru Salmonella şi 3 pozitivi pentru Bacilul Proteus)", se arată în comunicatul Direcţiei.

Specialiştii DSP arată şi căile prin care se transmite bacteria şi contextul în care au apărut cazurile de toxiinfecţii alimentare: materii prime nesigure, provenite din gospodării particulare, în special ouă, transportate şi păstrate necorespunzător; păstrarea alimentelor gata preparate în contact cu materiile prime, neprelucrate; spălarea insuficientă a materiei prime, prelucrarea termică necorespunzătoare, manipularea alimentelor de către persoane aparent sănătoase care pot fi purtătoare de germeni; prezenţa muştelor în spaţiile de preparare şi servire a alimentelor. Majoritatea pacienţilor au provenit de la nunţi sau evenimente familiale (luna trecută 53 de persoane au fost infestaţi cu Salmonella la o nuntă în Drăgăneşti, fiind internaţi la spitalele din Beiuş şi Oradea - n.r.).

 

Măsuri de prevenire

Specialiştii DSP recomandă populaţiei câteva măsuri care trebuie respectate pentru evitarea îmbolnăvirilor. Astfel, se recomandă păstrarea igienei personale prin spălarea corectă a mâinilor cu apă şi săpun, înainte de prepararea alimentelor, înainte de fiecare masă şi după folosirea toaletei. Alimentele pentru sugari şi copiii mici trebuie administrate imediat după preparare, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider. Bucătăria şi ustensilele trebuie păstrate în stare de curăţenie impecabilă, iar fructele şi legumele trebuie spălate înainte de a fi consumate sau preparate. Foarte importantă este sursa de provenienţă a apei pentru consum şi pentru prepararea hranei. Se recomandă folosirea apei numai din surse sigure sau după fierberea ei, în cazul în care există îndoieli privind calitatea. Persoanele care prepară hrana trebuie să fie sănătoase, să nu prezinte leziuni sau infecţii ale pieli, să nu sufere tulburări digestive. Alimentele trebuie preparate la o temperatură şi durată corespunzătoare şi trebuie protejate de contactul cu muşte, insecte sau rozătoare. După preparare, alimentele nu trebuie lăsate la temperatura camerei mai mult de două ore; alimentele ce urmează a fi consumate la intervale mai mari de la preparare vor fi păstrate la temperaturi sub 5 grade C (refrigerare).

DSP atrage atenţia că un risc mare de toxiinfecţii alimentare şi boli diareice acute există în caz de evenimente precum nunţi, botezuri, festivaluri, petreceri organizate în familie şi/sau în aer liber, la care alimentele consumate au fost preparate, depozitate şi servite necorespunzător.