*Prin conţinutul ridicat în apă, fructele participă la rehidratarea organismului uman şi, totodată, datorită zaharurilor pe care le conţin, şi care pot fi uşor oxidate, rezultă energia necesară activităţii vitale a organismului.
Acizii organici contribuie la stimularea apetitului, combat oboseala şi au o acţiune bactericidă. Substanţele minerale contribuie la osificarea scheletului şi influenţează benefic activitatea unor glande cu secreţie internă din organism. Celuloza, substanţele pectice şi taninice joacă un rol important în creştere şi dezvoltare, iar aromele stimulează secreţia gastrică şi intestinală, apetitul. Majoritatea fructelor ajută digestia. Aciditatea lor moderată provoacă o importantă secreţie de salivă, stimulează activitatea sucurilor gastrice şi reglează funcţiile intestinale. Rol deconstipant au merele, perele, gutuile, prunele, piersicile şi caisele, aceste fructe fiind de importanţă majoră în prevenirea cancerului intestinului gros. Fructele au rol şi în combaterea colibacilozei. Hipertensiunea arterială se reduce sau chiar se combate printr-un consum raţional de fructe. Merele, perele şi gutuile, datorită conţinutului ridicat de pectină, reduc colesterolul din sînge, fiind recomandate în prevenirea aterosclerozei şi infarctului de miocard. Datorită fructozei pe care o conţin, merele şi perele sunt recomandate bolnavilor cu dereglări hidrocarbonate.