Cel mai mare spital oncologic privat din vestul țării a câștigat în instanță bătălia cu Guvernul pe care l-a obligat să deconteze, prin „Programul național de Oncologie”, și radioterapia stereotactică. Conform medicului oncolog orădean Teodora Flonta, vestea este foarte bună pentru pacienți, pentru că numărul de ședințe de radioterapie va fi mult mai mic.

Clinicile care vor dori să aplice această terapie vor avea nevoie de aparatură performantă și o pregătire superioară a medicilor și fizicienilor.

„Pentru a putea face cu succes stereotaxie, o radioterapie țintită, de foarte mare precizie, este nevoie de aparatură specială și personal foarte bine pregătit. Noi, la MedEuropa, avem aparatură și personal calificat pentru că avem contract cu Universitatea din Mannheim, dar nu peste tot se va putea face acest tip de radioterapie. Pentru pacient, cel mai important lucru, pe lângă faptul că procedurile vor fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, va fi reducerea numărului de ședințe. De la 25-30 de ședințe, procedurile se vor putea face într-o sigură ședință, 3, 5 sau maxim 10 astfel de ședințe”, a spus, pentru Crișana, oncologul Teodora Flonta.

La aproape un an și jumătate de când a solicitat în instanță decontarea radioterapiei stereotactice în România pentru pacienții oncologici, Medisprof, cel mai mare spital oncologic privat din vestul României, a obținut câștig de cauză în fața Guvernului României.

„Am acționat în instanță și Casa Națională de Asigurări, și Ministerul Sănătății, dar, deși am arătat că reglementarea actuală atentează flagrant la dreptul la viață al pacienților oncologici, cele două instituții au decis să facă recurs și au obținut câștig de cauză în ultima instanță. Practic, au obținut un câștig de cauză împotriva pacienților din România! Avem însă o hotărâre definitivă împotriva Guvernului României și am trimis deja o notificare de punere în executare a hotărârii. Programele Naționale de Sănătate, din care face parte și «Programul național de Oncologie - Subprogramul de radioterapie al bolnavilor cu afecţiuni oncologice», sunt aprobate de Guvernul României prin hotărâre de Guvern, astfel că instituția este în măsură să pună în executare hotărârea. Prin notificare, le-am acordat un termen în care să execute de bunăvoie hotărârea, iar dacă nu vor lua măsurile necesare pentru a proteja viața pacienților oncologici, vom solicita organelor competente să ne ajute cu executarea silită”, a declarat dr. Adrian Udrea, medic primar oncologie.

De la începutul acestui an, mii de pacienți au semnat o petiție publică ce solicita autorităților să asigure pacienților oncologici tratamente ca în vestul Europei la noi în țară. În acest moment, tratamentul este decontat doar pentru pacienții care merg să o facă în afara țării, în condițiile în care o secvență de radioterapie stereotactică poate costa între 3.000 și 5.000 de euro în străinătate.

Radioterapia stereotactică este o tehnică extrem de precisă de radioterapie care utilizează doze mari de iradiere într-un număr redus de ședințe (una până la cinci ședințe). Cel mai frecvent este utilizată pentru tratamentul curativ al unor tumori diagnosticate în stadii incipiente (pulmonar, prostată, pancreas, ficat), dar și pentru situații de boală metastatică (oligometastatică mai exact - un număr de pana la 5 metastaze): metastaze cerebrale, pulmonare, osoase, hepatice, glanda suprarenală, adenopatii. Toate cazurile de iradiere stereotactică pulmonară și abdominală necesită o tehnică suplimentară de compensare a mișcărilor respiratorii.