Vitaminele sunt necesare organismului nostru pentru metabolism, pentru a proteja. Vitamina A, denumită şi retinol este o vitamină solubilă în grăsimi care joacă un rol important în primul rând în dezvoltarea, creşterea celulelor.

Vitamina A în cazul produselor de origine animală se găseşte mai ales în peştele oceanic, ficat, diverse produse lacate şi gălbenuşul de ouă. În cazul produselor de origine vegetală morcov, spanac, pătrunjel, margarină şi piersicii sunt foarte bogaţi în vitamina A. Pentru organism vitamina A este indispensabilă în primul rând pentru funcţionarea corectă a sistemului imunologic şi pentru văz, dar are un rol foarte important şi în păstrarea sănătăţii mucoaselor şi a pielii, respectiv carotinele sunt şi importanţi antioxidanţi. Dacă organismul nu primeşte cantitatea suficientă de vitamina A, aceasta duce în primul rând la scăderea văzului - deseori vitamina A este răspunzatoare de exemplu pentru orbul găinilor. În afară de aceasta epiteliul se deteriorează, se poate cornifica şi fisura. La fel există legatură între lipsa de vitamina A şi hemoragia nazală frecventă. Ca la toate vitaminele, în cazul supradozajului şi vitamina A poate să aibă efecte secundare negative: poate să cauzeze lipsa poftei de mâncare, dar chiar şi tulburări ale sistemului osos - în cazuri foarte extreme - poate să apară şi deteriorarea ficatului. Supradozajul carotinelor poate avea ca efect secundar nepericulos şi decolorarea gălbuie a pielii.