176 de bihoreni au solicitat rambursarea contravalorii serviciilor medicale obţinute în clinicile de peste hotare în anul 2009. În peste 90 % din cazuri, pacienţii au apelat la pachetele de servicii medicale oferite în Ungaria, iar cele mai frecvente au fost în domeniile obstetrică-ginecologie, neurologie, ortopedie, cardiologie şi chirurgie.

 

Determinaţi de condiţiile din unele spitale, de calitatea actului medical sau din alte motive, unii bihoreni s-au tratat anul trecut la spitalele de peste graniţă. Cei mai mulţi s-au oprit la clinicile de specialitate din Ungaria, unde au fost trataţi inclusiv pentru hernii de disc sau chist ovarian. Pentru intervenţiile medicale, efectuate în statele membre Uniunii Europene, au plătit din buzunarul propriu, iar la întoarcerea în ţară au solicitat Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate decontarea sumelor respective. Oficialii CAS Bihor informează că, în total, peste 170 de persoane au solicitat în anul 2009 rambursarea contravalorii serviciilor medicale obţinute în clinicile din străinătate. "Suma restituită până în acest moment, pentru un număr de 80 de bihoreni, este în valoare de 203.196 de lei", a precizat purtătorul de cuvânt al CJAS, Oana Giurcă. Cele mai mari sume pe care le poate deconta Casa de Asigurări sunt cele pentru serviciile spitaliceşti, adică 3.663 de lei, în timp ce suma cea mai mică, pentru investigaţii medicale sau analize de laborator, este de aproape 30 de lei. Dintre diagnosticele pentru care asiguraţii bihoreni s-au adresat medicilor din străinătate, reprezentanţii CAS enumeră sclerozele coronariene, anghinele pectorale, examinări cardiologice, hernii de disc, biopsii osoase sau tumori benigne ale viscerocranianului. Potrivit oficialilor CJAS, rambursarea cheltuielilor se efectuează îm termen de 90 de zile de la data înregistrării pacientului, care trebuie să depună o cerere însoţită de actele doveditoare. "După verificarea dosarelor depuse la nivel de CAS Bihor, instituţia noastră a luat toate măsurile privind solicitarea sumelor corespunzătoare, în vederea plăţii acestora către persoanele în drept", a mai explicat purtătorul de cuvânt.

 

Teoretic gratuită, o naştere într-un spital din România poate costa, în medie, 2.000 de lei, pe când la o clinică din străinătate, în special cele din Ungaria, factura este de aproximativ 300 de euro. Cu toate că există o diferenţă, CAS este obligată să deconteze pacientei suma care se practică în statul de provenienţă. Astfel că pentru o proaspătă mămică naşterea peste hotare poate fi considerată şi o mică afacere.