Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei - Dintr-o sută de mii de bihoreni, 80 sunt bolnavi de TBC
Dacă, în ultimii ani, numărul persoanelor bolnave de tuberculoză la nivel mondial este în descreştere, cel al pacienţilor care devin rezistenţi la tratamentul specific este tot mai mare. Mai grav este că doar unul din trei bolnavi de tuberculoză este diagnosticat la timp, fapt ce le poate agrava starea de sănătate.
În conformitate cu istoria medicală, 24 martie 1882 a fost data la care medicul german Robert Koch descoperea bacilul care provoacă această boală, ajungând să îi poarte ulterior numele. În cadrul unei conferinţe de presă, susţinută ieri la sediul DSP, dr. Marcela Vigdorovici, coordonatoarea pe judeţ a programului naţional de tuberculoză, a informat că tot mai mulţi pacienţi devin multidrog rezistenţi. "Motivele pentru care bolnavii nu mai răspund la tratamentul tradiţional sunt diverse. O parte, din cauză că au întrerupt terapia medicamentoasă mult prea repede sau nu au respectat sfatul medicului. De asemenea, medicaţia poate să nu mai dea rezultate şi din cauză că bolnavii şi-au administrat dozele nepotrivite de antibiotice", a explicat specialistul. Cifrele înregistrate de compartimentul de epidemiologie din cadrul DSP arată că în Bihor incidenţa cazurilor de tuberculoză este în scădere, faţă de alte judeţe. Astfel, la o sută de mii de locuitori, aproximativ 80 de bihoreni sunt afectaţi de tuberculoză, spre deosebire de timişoreni, arădeni sau ieşeni, unde incidenţa este de peste 106 de cazuri la suta de mii de locuitori. Specialiştii au relatat că, în ultimul an, în judeţul nostru, 462 de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză.
Este important de ştiut că tuberculoza apare treptat, putând trece săptămâni, chiar luni până când bolnavul să îşi dea seama de anumite simptome precume tuse supărătoare, prelungită, cu durată de cel puţin trei săptămâni, uneori cu sânge, scăderea poftei de mâncare, stare de oboseală, transpiraţii abundente, febră şi dureri toracice. Medicii recomandă în aceste cazuri izolarea şi tratarea din timp cu ajutorul medicaţiei prescrisă doar de către medicul specialist.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.