'Producătorii' de legume atentează la buzunarele orădenilor
Odată cu venirea toamnei, pe tarabele din pieţe au apărut şi alimentele de sezon, pe care românii le conservă pentru consum în sezonul rece. Din păcate, însă, comercianţii de legume vor să profite de pe urma obiceiurilor gospodăreşti ale orădenilor, astfel că preţurile diferă foarte mult de la o piaţă la alta. Un calcul simplu ne arată că un speculant poate obţine câştiguri substanţiale fie şi numai cumpărând legume de la Obor şi vânzându-le în pieţele orădene.
Cele mai bune oferte la legumele cultivate în sezon sunt în Piaţa Obor, unde o gospodină care intenţionează să se aprovizioneze cu ingrediente pentru zacuscă sau murături poate găsi preţuri convenabile: un kilogram de vinete costă între 1,5 şi 1,8 lei, în funcţie de calitate şi aspect, iar roşiile pot fi cumpărate cu 1,5 lei/kg sau chiar şi cu 1,2 lei, dacă sunt mai puţin arătoase. Castraveciorii pentru murături sunt ceva mai scumpi, însă la 1,8 lei pe kilogram rămân cei mai accesibili ca preţ din tot oraşul. La fel se întâmplă şi cu ardeii şi gogoşarii, pentru care cumpărătorul trebuie să scoată din buzunar între 1,5 şi 2 lei - pentru prima categorie de legume, respectiv între 2 şi 3 lei - pentru a doua. În comparaţie cu angroul din Obor, în Piaţa Cetate deja preţurile urcă semnificativ la tarabele comercianţilor: vinetele costă 2 lei sau chiar mai mult, roşiile - 2 lei, însă cele mai mari creşteri se resimt la castraveţi şi gogoşari, care urcă în valoare cu până la 1 leu pe kilogram, în funcţie de calitatea mărfii. Şi, dacă în Piaţa Rogerius, preţurile de pe tarabe sunt asemănătoare cu cele din Piaţa Cetate, pe mesele din Decebal negustorii afişează preţuri mult mai ridicate: ardeii costă 3 lei/kg, la fel şi unele sortimente de roşii, iar gogoşarii - 4 sau chiar 5 lei. Astfel, un speculant cu autorizaţie de producător poate foarte uşor să cumpere marfă din Piaţa Obor şi, vânzând-o cu un adaos suplimentar, să obţină într-o zi profituri subsanţiale fără mare efort. Dacă zece tone de legume sunt comercializate în pieţele din oraş la un preţ majorat în medie cu 1 leu, speculantul va obţine uşor un câştig de 10.000 de lei, profitul lui fiind suportat în cele din urmă de cumpărătorii orădeni, care, din lipsă de posibilităţi, se văd nevoiţi să accepte preţurile mai mari.
În asemenea condiţii, conservarea alimentelor pentru iarnă nu mai este o soluţie, fiecare orădean având posibilitatea să îşi procure orice alimente la borcan la preţuri acceptabile. Mai mult, gospodinele pot uita de grija cumpărării ingredientelor necesare pregătirii gustoaselor preparate şi a procurării şi pregătirii recipientelor necesare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.